Nyt

Foto: Laurin Schmid / SOS Méditerranée / Twitter.

Omkring 800 migranter er lørdag blevet samlet op i Middelhavet fra fem både under lige så mange forskellige redningsaktioner koordineret af den italienske kystvagt, hvor både EU- og NGO-fartøjer deltog.

Migranterne befandt sig ombord på to større både, en mindre båt og to gummibåde, skriver La Stampa. Blandt andet kom den spanske NGO-en Proactiva Open Arms 300 migranter til undsætning i en overlastet træbåd. 

Den ene af gummibådene var allerede i færd med at synke da skibet «Aquarius» tilhørende NGO-en SOS Méditerranée kom til undsætning. Man ved med sikkerhed at to kvinder omkom, mens 83 migranter blev bragt i sikkerhed. Syv personer som  undgik at drukne, blev bragt med en italiensk marinehelikopter til sygehus i Sfax i Tunisen.

ANNONSE

«Aquarius» gennemførte denne redningsaktion efter at den libyske kystvagt tidligere på dagen havde forhindret skibet i at komme en anden gummibåd til undsætning i internationalt farvand, til trods for at det var blevet sendt af sted af den italienske redningscentral. SOS Méditerranée anklager libyerne for at have forhindret dem i lignende forsøg ved en række tidligere anledninger. 

Lave temperaturer og dårlige vindforhold er altså ikke til hinder for at mennesketrafikken fortsætter. Den libyske kystvagt mangler åbenbart evne eller vilje til at hindre meget af det som foregår, hvilket måske ikke er så rart i lyset af den vold og uro, som er blusset op i Libyen på det sidste.

Overraskende er det heller ikke, at flere migranter tager chancen på disse farlige overfarter. For nogen af dem er ventetiden i Libyen nemlig et helvede.

Corriere della Seras uforlignelige Midtøsten-korrespondent Lorenzo Cremonesi formidlede onsdag nogle grusomme optagelser af migranter som bliver tortureret, mens det bliver optaget med mobilkameraer, så familierne kan se hvad der sker, hvis de ikke betaler for at deres kære skal få lov til at slippe fri. En migrant, som tvinges til at ligge nøgen på maven, får hældt flydende, smeltet plastik ud over ryggen, mens en gruppe af andre migranter bliver pisket, mens de bliver fortalt, at de skal dø.

Men uanset hvor forfærdelige ting, der sker i Libyen, er det alligevel ingen god idé, at Europa lader sig kolonisere af de mennesker, der klarer at stikke af fra dette voldelige anarki. Det ville have været bedre for alle parter om europæerne koloniserede Afrika på ny.

   

 

ANNONSE