Nyt

Læger uden Grænsers fartøj «Vos Prudence». Stillbillede: YouTube.

 

Læger uden Grænser indstiller sine aktiviteter i havet ud for Libyen, skriver La Repubblica. Arbejdsforholdene i havområdet er blevet alt for vanskelige, bekendtgør organisationen, som præciserer, at beslutningen er midlertidig.

Skibet «Vos Prudence» vil dermed ikke kunne samle migranter op fra havet i tiden fremover, men aktivister fra Læger uden Grænser vil fortsat yde hjælp ombord på andre organisationers skibe.

Det sker to dage efter, at Libyen beordrede udenlandske skibe væk fra en afsøgnings- og redningszone af ikke nærmere specificeret størrelse ud for sin egen kyst, og fire dage efter, at den libyske kystvagt åbnede ild mod et fartøj tilhørende den spanske NGO-organisation Proactiva Arms. Redningscentralen i Rom har da også udsendt varsel om, at sikkerhedssituationen i området er forværret.

Læger uden grænsers præsident, Loris De Filippi, siger at

«hvis de humanitære skibe fortrænges fra Middelhavet, vil der være færre både, som er klar til at hjælpe folk, før de drukner. Dem som ikke drukner, vil blive afskåret og taget med tilbage til Libyen, hvor vi ved, at der er lovløst og hvor indespærring og ekstrem vold forekommer».

Det at hindre folk i at søge sig i sikkerhed, er et uacceptabelt angreb på deres liv og værdighed, tilføjer De Filippi.

Organisationens operationsleder, Brice de le Vingne, udtaler sig mere politisk, og endnu mere virkelighedsfjernt:

«Vi beder italienske og europæiske myndigheder om at stoppe med at gennemføre dødelige kontrolstrategier som holder folk fanget i lande med krig, uden hensyn til deres behov for beskyttelse og assistance. Der er presserende behov for, at migranter og flygtninge får sikre og legale udveje for at reducere unødig lidelse og død.»

ANNONSE