Nyt

Hvorfor er Bashar al-Assad og hans bødler ikke tiltalt af Den internationale straffedomstol? Hvis der er en krig, som burde give domstolen meget at lave, så er det Syrien.

Men der er nada. Der findes til og med en kommisson, som ble nedsat af Sikkerhedsrådet i 2012 for at granske forbrydelserne i Syrien. Men den har ikke rokket sig af flækken. Nu trækker Carla del Ponte sig i protest.

Man ane,r at der kommer afsløringer av magtspil bag kulisserne og aftaler om ikke at foretage sig noget. Syrien var en rådden krig, også på dette område.

Det kan vise sig at skade både FN og Straffedomstolen. Carla del Ponte var chefanklager ved Tribunalet for det tidligere Jugoslavien. Hun ved, hvad hun taler om. Hun har fulgt forbrydelserne i Kroatien (Vukovar), Bosniaen (Srebrenica) og Kosovo (fordrivelsen). Straffedomstolen skulle give FN et etableret redskab til at forfølge forbrydelser.

Når del Ponte trækker sig, er det en falliterklæring for det internationale straffesystem, som FN er garant for.

Del Ponte siger i et interview med den schweiziske avis Blick, at hun har givet op, fordi hun er frustreret over kommissionen som «gør absolut ingenting».

Hun beskylder samtidig medlemmer i FNs sikkerhetsråd for ikke at ville opnå retfærdighed i Syrien. Gennem kommissionen har hun flere gange anmodet Sikkerhedsrådet om at bede Den internationale straffedomstol (ICC) etterforske situationen i Syrien, uden held.

ANNONSE

I interviewet med avisen kommer det også frem, at del Ponte aldrig har set lignende forbrydelser begået andre steder, hverken i Rwanda eller i det tidligere Jugoslavien.

Del Ponte er et af fire medlemmer i undersøgelseskommissionen, som blev nedsat af Sikkerhedsrådet i efteråret 2012 for at undersøge brud på  menneskerettighederne og krigsforbrydelser i Syrien.

Krigen i Syrien har ført til, at over 330.000 mennesker er døde, og flere millioner er drevet på flugt.

Selv om kommissionen har udgivet tolv rapporter om krigsforbrydelser i Syrien, er medlemmerne aldrig selv rejst ind i det krigshærgede land. I stedet har de måttet udgive rapporter på baggrund af interviews, billeder, sundhedsregistre og andre dokumenter.

Del Ponte er 70 år gammel, fra Schweiz og har tidligere undersøgt krigsforbrydelser i Rwanda og i det tidligere Jugoslavien. Det er ikke første gangen hun har udtrykt frustration over FNs arbejde i Syrien. (NTB-AFP)

ANNONSE