Nyt

En nu 16-årig dreng er sigtet for drabet på den store indkøbscenter Emporia i Malmø i august sidste år.

Det var den 19. august 2022, at en 31-årig bandeleder blev skudt og dræbt på Emporia. Gerningsmanden åbnede ild inde i indkøbscentret midt i fredagsmylderet. En tilfældig kvinde, der gik forbi, blev også alvorligt såret under skyderiet. Anklagemyndigheden har nu rejst tiltale mod 16-åringen, der er mistænkt for skyderiet. Han er også mistænkt for tre tilfælde af drabsforsøg, grov overtrædelse af våbenlovgivningen og fareforvoldelse.

22 minutter efter den første alarm om skyderiet anholdt politiet den dengang 15-årige dreng i nærheden af indkøbscentret. Han har erkendt og påtaget sig ansvaret for mordet under afhøringen.

“Det kan ikke understreges nok, hvor vigtig den hurtige anholdelse af den mistænkte morder har været. De indledende tiltag banede vejen for en vellykket efterforskning,” siger Hasse Persson, efterforskningsleder ved politiet i Malmø.

Hovedforhandlingen for anklagemyndigheden mod 16-åringen forventes foreløbig at starte i løbet af uge 32.

Efter skyderiet sidder yderligere syv personer varetægtsfængslet for medvirken til drabet. Statsadvokatembetet regner med at kunne rejse tiltale mod de involverede i løbet af efteråret.

En af de anholdte er en 27-årig mand, der er mistænkt for at have været en drivkraft bag henrettelsen. Ifølge arrestordren skal manden have planlagt drabet halvanden måned før skyderiet fandt sted. 27-åringen var en nær ven af den 31-årige kriminelle mand, der døde.

ANNONSE

Foreløbig efterforskning mod de øvrige mistænkte, hvor syv personer sidder varetægtsfængslet, pågår fortsat. Sigtelser mod dem forventes taget ud til efteråret, udtaler riksadvokat Michelle Stein i en pressemeddelelse.

Svenske myndigheder anslår selv, at der nu findes omkring 30.000 bandekriminelle i Sverige. Dette antal stiger stadig og er allerede større end antallet af svenske politibetjente.

De brutale kriminelle bander rekrutterer aktivt meget unge personer til at udføre grove forbrydelser for dem. På grund af deres unge alder får disse ofte meget mild behandling af det svenske retssystem. I nogle tilfælde er børn helt ned til en alder af 8 eller 9 år blevet rekrutteret af bandekriminelle.

ANNONSE