Nyt

Barack Obama langet ut mot mediene fredag for å ha konstruert en spion-thriller av noe helt normalt: Utbetalingen av 400 millioner dollar i cash til Iran, i et umerket fly. At amerikanske fanger ble sittende på flyplassen i Teheran og vente til pengene kom, viftet han vekk.

“It is not at all clear to me why it is that cash, as opposed to a check or a wire transfer has made this into a new story,” Obama said in a press conference at the Pentagon. “Maybe because it kind of feels like some kind of spy novel or you know, some you know, crime novel because cash was exchanged.”

Lyder det overbevisende? USA under Obama er ved å inngå en avtale med Iran som vil unfreeze pengene som står på sperret konto i USA. Likevel bruker Obama sanksjonene som forklaring og unnskyldning for at det ble utbetalt cash. Han glemmer at man unngikk sanksjonene ved å be om sveitserfranc og euro. Disse pengene kunne vært overført elektronisk. Hvorfor måtte de være i cash, og hvorfor timet akkurat med løslatelsen av fangene?

Obama er svært hårsår for kritikk, og denne avvisningen med vikarierende argumenter i en så alvorlig sak, kan slå tilbake på ham og Hillary.

Obama påstår at det ikke er noen ny story, at den er gammel og kjent.

“This wasn’t some nefarious deal,” Obama insisted. “…It was not a secret. We were completely open with everybody about it. And it is interesting to me how suddenly this became a story again.”

Republikanere i Kongressen sier de ikke fikk vite detaljene om utbetalingen. Vitnemål fra de frigitte tyder på en tett kobling.

Former hostage Saeed Abedini told Fox Business Network that they sat on the tarmac waiting for another plane to arrive before taking off.

“They told us ‘you’re going to be there for 20 minutes,’ but it took like hours and hours,” Abedini said. “We slept at the airport.”

Obama ble kraftig kritisert for ikke å ha gjort frigivelse av alle amerikanske fanger til et ufravikelig krav for i det hele tatt å inngå en avtale.

Iranerne ydmyket og testet Obama da de tok to amerikanske patruljebåter og mannskapet til fange i Persia-bukta i januar i år og tvang mannskapet til å knele på dekk. Det var et bilde andre presidenter før ham aldri ville latt passere.

ANNONSE

iran.soldiers.prisoners

Iranerne brukte det for alt det var verdt. Soldatene måtte innrømme at de var blitt godt behandlet.

Fremdeles sitter tre amerikanere og en iraner bosatt i USA i fengsel. I tillegg har den tidligere FBI-agenten Bob Levinson vært fange siden han ble kidnappet i 2007.

Obama oppfatter at avsløringene er et forsøk på å kompromittere en avtale som han ett år senere mener har fungert godt.

The president steered toward the nuclear agreement, ripping critics as the deal “has worked exactly the way we said it was going to work.”

“You will recall that there were all these horror stories about how Iran was going to cheat, and this was not going to work, and Iran was going to get $150 billion dollars to finance terrorism, and all these kinds of scenarios, and none of them have come to pass,” he said. “…So what I am interested in, is that if there is some news to be made, why not have some of these folks who were predicting disaster say, ‘you know what, this thing actually worked.’ Now that would be a shock. That would be impressive.”

Eneste forskjell: cash

Obama har hittil hatt den liberale pressen på sin side. De har unnlatt å stille de opplagte mot- eller oppfølgingsspørsmål. Obama forsøker å komme utenom historien, eller rettere: legge den død, ved å si at den ikke er ny. USA kunne ikke betale Iran direkte pga sanksjonene. Derfor ba man Sveits og Den europeiske sentralbanken om hjelp. Det eneste som er nytt ved dette er at pengene ble sendt i cash, sa Obama. Dermed innrømmer han hovedpoenget i Wall Street Journals historie, men mener den var en teknisk detalj.

Han kaller historien “manufactured outrage”, konstruert ramaskrik.

Instead, Obama added, “what we have is the manufacturing of outrage in a story that we disclosed in January — and the only bit of news that is relevant on this is the fact that we paid cash.”

“The reason that we had to give them cash is precisely because we are so strict in maintaining sanctions, and we do not have a banking relationship with Iran, that we couldn’t send them a check, and we could not wire the money,” he said.

Dette var en “tall one” som man sier i USA. Den var drøy. Det er lov å være frekk, men hvis man blir tatt med hendene i honningkrukken bør kanskje svarene være litt mer intelligente. Dette minner om bløffsvar, hvor man håper at tilhørerne ikke våger å utfordre frekkheten.

Det kan være Obama tar feil denne gangen, og et kan slå tilbake på Hillary.

obama.smileDette lite flatterende bilde fulgte avsløringen av historien om de 400 millioner dollar i cash som ble sendt med et umerket fly til Iran. Pressen har tidligere pleid å vise bilder som gir et statemanslike bilde av Obama. Nå er de ikke like lojale lenger.

ANNONSE