Nyt

Tre insidere kommer med stærke udtalelser om den retning Israel tager med den sidste regeringsrokering. Tidligere forsvarsminister Moshe Arens, Ehud Barak og en kendt militærkommentator siger Israels politiske landskab ikke bliver det samme. En anbefaler sine børn at forlade Israel, og en anden nævner det giftige ord fascisme.

Det er alt sammen ord der fjender af Israel vil kaste sig over.

Baggrunden er at Benjamin Netanyahu lader forsvarsminister Moshe Yaalon falde og tager ind Avigdor Lieberman fra Israel Beitenu, som opfører sig som en elefant i en porcelænsbutik. Det er allerede spændinger mellem regeringen og de militære. Med Lieberman som minister bliver det næppe bedre.

Moshe Arens tror det er vendepunkt i Israels historie:

Arens, who has served as defense minister, foreign minister and ambassador to the United States, and is one of Netanyahu’s early political mentors, said the machinations would have far-reaching repercussions.

“Yaalon’s ouster is likely to be a turning point in Israel’s political history,” he wrote in the left-leaning Haaretz newspaper. “A political earthquake is in the offing. It may take a little time, but it is coming. The law of unforeseen consequences is at work.”

Det var Labours Ehud Barak som tog ordet fascisme i sin mund. Det er farlig med tanke på den modstand og de mange fjender Israel står overfor, men det tænker ikke alltid israelske politikere på.

ANNONSE

“What has happened is a hostile takeover of the Israeli government by dangerous elements,” Ehud Barak, Israel’s most decorated soldier and a former defence minister following his spell as head of government, told Channel 10 TV.

Israel has been “infected by the seeds of fascism”, he said, adding that it should be “a red light for all of us regarding what’s going on in the government.”

Militærkommentatoren Roni Daniel brød et tabu da han bad sine børn om at forlade Israel. Det er en type illojalitet som israelere bør vogte sig for.

The decision to jettison Yaalon in favor of Lieberman was all too much for Roni Daniel, a veteran military affairs commentator on Channel 2.

“I cannot urge my children to stay here, because it is a place that is not nice to be in,” he said in his monologue, going on to name a number of far-right politicians.

For Daniel, who is regarded as a stalwart of the right, something has changed fundamentally.

“It’s over. I will not persuade my children. They will decide where they want to live. But if that once looked like a terrible tragedy to me, today it doesn’t,” he said.

 

Topbillede: På Holocaustdagen sagde visehærchef Yair Golan at det moralske lederskab er viktigere end våben. Han sagde at det var stemninger i Israel der mindet ham om intolerancen og fremmedfjendtligheden i Tyskland før 1933. Det faldt ikke i god jord hos højrefløjen. Israel er inde i en soulsearching. For Golans tilhængere fremstår Netanyahus inkludering af Lieberman som et forkert valg.

 

http://www.reuters.com/article/us-israel-politics-idUSKCN0YE1I6

ANNONSE

Ét svar til “Tre advarsler i Israel mod højredreining”

  1. Britta Due Andersen siger:

    Begrebet “Det Radikale Venstre” findes alle vegne – også indenfor militæret. Selvfølgelig bliver mennesker mere hårde, når de kan komme ud for knivoverfald, hvor som helst.