Nyt

IS har etablert seg i Afghanistan i den østlige Nangarhar-provinsen, på grensen til Pakistan. Det lover dårlig for begge land. IS bruker ekstreme straffer som rekrutteringsverktøy og til å kue motstand. På noen virker det tiltrekkende.

Et varsel om at IS har appell kom da studententene på Nangarhar-universitet arrangerte en demonstrasjon flankert av IS-flagg i august.

Alarm bells rang when students at the prestigious Nangarhar University staged a pro-IS demonstration on campus in August, sparking arrests by the Afghan intelligence agency and a crackdown on universities nationwide.

Taliban er nasjonal-religiøs, IS er universell og fører global jihad. Taliban har kriget i 14 år mot Kabul og USA. IS har en mer mytisk ideologi. Afghanistan er døp Khorasan-provinsen etter en gammel persisk provins.

Fra Nangarhar er det lett å få forsyninger fra Pakistan. Den dagen IS er sterke nok vil de trolig utvide kampen østover, inn i Pakistan. Pakistan er allerede destabilisert av jihadister de selv har latt få spre seg. Det er Pakistans egen blowback, etter at de støttet Taliban i Afghanistan.

ANNONSE

Governor Salim Kunduzi put IS’s battleground strength in Nangarhar at around 400 fighters. The province’s mountainous terrain provides perfect ground for an insurgency, and militants can easily resupply from Pakistan, he said. The province can also serve as a staging ground for a push north, along the eastern border and eventually on to Kabul, just 125 kilometers (77.5 miles) to the west, he added.

Both Campbell and Kunduzi agree IS may see Jalalabad as its base for expansion in Afghanistan.

“I do not think Daesh will focus only on the east,” Kunduzi said, using the Arabic language acronym for the Islamic State group.

Hundrevis av Taliban har desertert og sluttet seg til IS.

Kaos og terror i Afghanistan vil direkte påvirke situasjonen i Europa nå som det er etablert logistikklinjer for migranter helt fra Bangladesh, Pakistan og Afghanistan til Europa.

IS’ terrorregime vil være gode argumenter for asyllobbyen i Europa som utnytter enhver situasjon til å legge press på egne myndigheter.

Terroren i øst har allerede drevet 25.000 familier eller 170.000 mennesker på flukt.

Nangarhar’s chief refugee official, Ghulam Haidar Faqirzai, said that at least 25,200 families — or more than 170,000 people — have been displaced across the province, either directly by IS or by perceived threats from the group. As the winter sets in, needs of the displaced are intensifying, he warned.

Det sier seg selv at migrantbølgen er blitt et viktig instrument for IS til å svekke Europa og smugle egne folk innenfor. Det skjer både ved at migrantene suger ressurser, og gjør Europa mindre i stand til å ivareta sin sikkherhet, ved at velferden bryter sammen og polariseringen i samfunnet øker. Myndighetene klarer ikke prioritere eller velge. På toppen av dette kommer terrorangrep.

Den største trusselen fra IS kan derfor komme fra bevisst bruk av migranter/flyktninger. De har felles interesser med korrupte stater og kriminelle nettverk. IS skaper de politiske forholdene som tvinger folk til å flykte, og nettverk og stater sørger for å flytte dem til Europa.

I Europa står en lobby klar til å presse myndighetene til å slippe dem inn. Angela Merkel gjorde den åpne dørs politikk til en dyd, og det er blitt vanskelig å skulle lukke den igjen.

http://www.timesofisrael.com/islamic-state-expands-afghan-footprint-with-terror-campaign/

ANNONSE