

Laboratoriefremstillet mælk, eller “animal-free dairy”, produceres gennem “præcisionsfermentering”. Mikroorganismer såsom gær eller bakterier får genetiske instruktioner til at producere mælkeproteiner såsom kasein og valle – de samme proteiner, der findes i komælk – uden at der er dyr involveret.
Det israelske firma Remilk bruger præcisionsfermenteringsteknologi til at fremstille mælk, der er biokemisk identisk med traditionel mælk.
Veganske cowboys
I Europa udvikler flere biokemiske “landmænd” mælk uden at involvere køer:
Det tyske firma Formo udvikler kød- og mejeriprodukter uden dyr. I Frankrig producerer Standing Ovation kasein, som udgør omkring 80 procent af proteinerne i komælk, til fremstilling af ost uden komælk.
To virksomheder – Perfect Day og Remilk – har indsendt ansøgninger til Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) om godkendelse af fermenteringsbaserede mælkeproteiner.
Branchen presser EU til at “modernisere” sine regler. Alliancer som Food Fermentation Europe opfordrer til mere fleksible og effektive godkendelsesprocesser. Biotekvirksomhederne Formo og Those Vegan Cowboys har slået sig sammen for at fremskynde udviklingen og godkendelserne fra EFSA.
En rapport fra Bright Green Partners anslår, at fermenteret mælk kan blive almindelig i Europa inden 2040, men europæiske forbrugere er traditionelt forsigtige med eksperimentelle fødevarer. Foderadditivet Bovaer møder modstand blandt forbrugerne, og i Italien er laboratorieproduceret kød allerede forbudt.