Nyt

87 procent af verdens energibehov blev dækket af de fossile energikilder kul, olie og gas sidste år – dette viser Statistical Review of World Energy 2025, en årlig rapport fra branchen i den internationale energisektor, som The Energy Institute (EI) offentliggjorde torsdag.

Rapporten fastslår, at både verdens energiforbrug og CO2-udledning igen satte nye rekorder i 2024, et år der oplevede en stigning i efterspørgslen efter alle energikilder.

Trods betydelige indsatser rettet mod at udvide vedvarende energi og øge udbredelsen af ​​elbiler, er fossile energikilder fortsat fuldstændig dominerende.

Grafikk: Statistical Review of World Energy 2025.

Det samlede globale energiforbrug steg med 2 procent sidste år til 592 exajoule (EJ) – et tal med 18 nuller.

Olie er fortsat verdens vigtigste energikilde med en efterspørgsel på 199 (EJ), svarende til en andel på 34 procent.

Efterspørgslen efter olie steg med omkring 0,7 procent sidste år, mens de tilsvarende stigninger for kul og gas var henholdsvis 1,2 procent og 2,5 procent.

Efterspørgslen efter vedvarende energi steg med 16 procent, en langt større relativ vækst, men ændrer ikke det samlede billede væsentligt, samtidig med at fossile energikilder i vid udstrækning fortsat er dominerende på globalt plan.

Verdens udledning af ​​de vigtigste drivhusgasser udover vanddamp – kuldioxid (CO2) og metan (CH4) – var 40,8 milliarder tons CO2-ækvivalenter i 2024, en stigning på omkring én procent fra 40,3 milliarder tons i 2023, viser en tabel på side 18 i rapporten.

Udledningen af drivhusgas i Norge var 45 millioner tons CO2-ækvivalenter i 2024, hvilket svarer til omkring én promille – eller en tusindedel – af de globale udledninger. Den norske regering har for nylig annonceret et mål, som ingen informeret person mener er realistisk, om at reducere de norske drivhusgasudledninger med 70-75 procent inden 2035.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.