
Producenter for melorme i Europa, der oprindeligt fokuserede på at tilbyde insekter, som en bæredygtig fødekilde til mennesker, retter nu i stigende grad deres opmærksomhed mod markedet for dyrefoder.
Økonomiske udfordringer, høje produktionsomkostninger, og lav efterspørgsel, har fået branchen til at søge nye måder at opnå kommerciel succes på, skriver Nationen.
Flere europæiske virksomheder inden for produktion af insekter, har haft økonomiske vanskeligheder i de senere år. Franske virksomheder, som Ynsect og Agronutris,har rapporteret om økonomisk uro. Høje omkostninger relateret til energiforbrug og foder, kombineret med en udfordrende efterspørgsel fra forbrugere, der stadig viser skepsis, og kulturel modstand, mod at spise insekter, er blevet identificeret som hovedårsag til problemerne.
Dette er på trods af, at EU har godkendt adskillige insekter, såsom melorme, sirisser og græshopper, som sikre til konsum, efter vurderinger foretaget af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
Ifølge Christophe Derrien, generalsekretær for IPIFF, organisationen for insekt industrien i Europa, er de fleste producenters opmærksomhed nu rettet mod produktion af insekter som foder til fisk, fjerkræ, svin og andre dyr, herunder kæledyr. Markedet for dyrefoder baseret på insekter, især inden for akvakultur og foder til kæledyr, forventes at vokse betydeligt i de kommende år, drevet af søgen efter alternative proteinkilder og efterspørgslen efter hypoallergenisk foder til kæledyr. Reglerne for dyrefoder er generelt også mindre strenge, end for fødevarer.
Dustin Crummett, direktør for Insect Institute i USA, påpeger dog, at selv fokus på dyrefoder står over for udfordringer. Målet har været at fodre insekter med madaffald for at forbedre bæredygtigheden, men insekter, der opdrættes på sådant affald, kan vokse langsommere og blive mindre, hvilket gør dem mindre kommercielt attraktive. I stedet fodres insekterne ofte med råvarer af højere kvalitet, såsom bryggerkorn og hvedeklid, ressourcer der ifølge kritikere lige så godt kunne være gået direkte til dyrene, hvilket gør insekterne til en unødvendig mellemmand.
Energi til at opretholde varme, og fugtige miljøer for almindelige insektarter, som sorte soldatfluer og melorme i Europa, bidrager også til produktionsomkostningerne og kan potentielt føre til, at dele af industrien flytter til varmere klimaer i Sydøstasien.
Selvom produktionen ofte markedsføres som mere “bæredygtig” end traditionel husdyrproduktion, især med hensyn til areal- og vandforbrug og drivhusgas emissioner, afhænger det miljømæssige fodaftryk i høj grad af, hvad insekterne spiser, og hvor meget energi der bruges i produktionen. Insekter prutter også, selvom mængden og typen af gas varierer meget mellem forskellige insektarter og hvad de spiser.
Organisationer som Eurogroup for Animals advarer om, at brugen af insekter i dyrefoder, især når det fodres med råvarer af høj kvalitet, kan være ressourcekrævende, og at ingredienser fra animalske biprodukter ofte har et lavere miljøaftryk.
Selvom nichemarkeder, som foder til kæledyr, kan tilbyde en midlertidig livline for industrien, siger kritikere, at dette muligvis ikke løser de oprindelige “store udfordringer” relateret til bæredygtighed og global fødevaresikkerhed, som industrien engang lovede at håndtere.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.