Nyt

En voksende online-industri, der specialiserer sig i falske vestlige pas og andre rejsedokumenter, giver personer fra Islamisk Stat (IS) chancen for at rejse fra Syrien til Europa og andre vestlige destinationer, afslører The Guardian.

En af de virksomheder, der driver avanceret produktion af falske pas, drives af en usbeker, som er knyttet til ekstremister, viser den engelske avis´ undersøgelser.

Kunderne betaler en høj pris for, hvad der ser ud til at være autentiske pas udstyret med sikkerhedsoplysninger for at undgå forfalskning:

Et sådant netværk, drevet af en usbeker med ekstremistiske forbindelser, der bor i Tyrkiet, sælger nu falske pas af høj kvalitet for op til $15.000 (100.000 dkr.), der foregiver at være fra forskellige lande.

Producenten tilbyder sine tjenester på nettet:

Usbekernes forretning går så godt, at han for nylig åbnede en ny kanal på den krypterede app Telegram med det officielt klingende navn “Istanbul Global Consulting”.

The Guardian har kendskab til mindst ti tilfælde, hvor personer, der er kommet ulovligt ind i Tyrkiet fra Syrien, har brugt uzbekerens tjenester, som ikke anser det for sin opgave at spørge kunderne, hvad deres hensigter er.

ANNONSE

Når europæiske myndigheder bruger avanceret teknologi i et forsøg på at forhindre sikkerhedsmærkeforfalskning, gør forfalskningsindustrien sit bedste for at holde trit med udviklingen.

Usbekeren sendte flere videoer af sine varer, herunder helt nye franske, belgiske, bulgarske og russiske pas, der ser ud til at have autentiske sikkerhedsvandmærker og hologrammer.

En anonym kilde hos amerikanske sikkerhedsmyndigheder hævder at IS allerede benytter sådanne tjenester:

“Der er specielt en sælger i Tyrkiet, som forsyner IS-medlemmer med dokumenter på meget højt niveau [dvs. særdeles autentiske], ved hjælp af samarbejdspartnere, der taler russisk, arabisk og andre sprog til at servicere forskellige klienter”, sagde en kilde i det amerikanske Department of Homeland  Security.

Europæerne klarer ikke at opdage alle, hævder kilden:

“Vi er opmærksomme på, at IS-medlemmer bruger disse falske pas til at bringe sig til Europa, og europæiske sikkerhedsmyndigheder har ikke succes med at arrestere dem alle.”

Falske pas bliver også brugt af betalingsdygtige afghanere, der ønsker at søge asyl i Vesten, siger den usbekiske producent til The Guardian.

ANNONSE