Nyt

Under sit besøg hos USA’s præsident Donald Trump den 17. april vil den italienske premierminister Giorgia Meloni foreslå, at USA og Europa opretter et toldfrit frihandelsområde, der kan styrke Vesten, ifølge kilder i både den italienske regering og regeringspartiet Fratelli d’Italia (FdI).

Det fremgår af nylige presserapporter i La Repubblica, Corriere della Sera og Euractiv.

Trump og Meloni forventes at gøre fælles sag, skriver La Repubblica:

Sammen med den amerikanske præsident vil hun presse det projekt til det yderste, som Ursula von der Leyen og Elon Musk også har lanceret i de seneste dage: et “nul-toldområde”, et indre marked og frihandel mellem Europa og USA, som kan styrke samarbejdet mellem de allierede. Derfor har hun i de sidste par timer bedt Ursula von der Leyen om at presse EU’s handelskommissær Maros Sefcovic, som besøger den amerikanske hovedstad i morgen, til at arbejde for dette mål.

“Ideen er at skabe større vestlig enhed og begrænse Kinas magt:

Hvis Italien ser mod USA, sender dets kontinentale partnere signaler om dialog mod Kina – Spaniens Pedro Sanchez også for at give efter for indenrigspolitiske impulser; Frankrig og Tyskland for at forsvare deres egne handelsinteresser med Kina.

Men Meloni forudser, at de andre europæiske lande snart vil indse, at de er nødt til at vælge mellem USA og Kina.

Den italienske statsministeren har tidligere foreslått et toppmøte mellom USA og Europa, og det forsøker hun å realisere.

Corriere della Sera skriver:

«Trump vil ønske å forstå hvorvidt Europa er villig til å ha et privilegert forhold til USA, også for å lage en blokk mot Kina», spår en minister. Et «privilegert forhold» som statsministeren vil foreslå for Trump å besegle med et toppmøte mellom USA og Europa, som kan bli holdt omtrent samtidig med NATO-toppmøtet i juni.

Denne forståelse bekreftes av Carlo Fidanza, som leder FdI-delegasjonen i EU-parlamentet, overfor Euractiv.

Melonis timing er ikke tilfeldig. Ifølge Carlo Fidanza, leder for delegasjonen til Brothers of Italy i Europaparlamentet, gir tollpausen den første reelle muligheten til å gjenoppta handelssamtalene mellom EU og USA.

“Kommissær Maroš Šefčovičs indsats, som vi har støttet og har stor respekt for, har ikke formået at etablere en forhandlingsramme,” sagde han til Euractiv. “Dette er den første reelle chance for at sætte sig ned og bidrage til fælles løsninger.”

Et af de vigtigste emner, hun forventes at tage op, er Trumps strategiske holdning til Kina, som Fidanza mener stadig er misforstået i Bruxelles. Han kritiserer EU’s nylige beslutning om at genoptage kontakten med Beijing, samtidig med at USA har skærpet sin holdning, og kalder tilgangen kortsigtet og risikabel og antyder, at EU gjorde “præcis, hvad det ikke skulle have gjort”.

For Fidanza har Trumps nylige ophævelse af toldsatserne et bredere geopolitisk budskab: Den signalerer USA’s interesse i at danne en fælles vestlig økonomisk front som modvægt til Kinas globale industrielle ekspansion.

“Dette er et strategisk øjeblik, som Meloni forsøger at gribe for at skabe en industriel alliance mellem USA og Europa,” konkluderer Fidanza.

Det “grønne skifte” er også i spil:

I sidste ende mener Fidanza, at Melonis rejse stiller Europa over for et grundlæggende geopolitisk valg: enten at flytte sin industrielle og økonomiske politik mod vest eller at fortsætte med at føre en politik, der opfattes som Kina-venlig, såsom EU-kommissær Frans Timmermans’ tilgang til den elektriske omstilling.

“Det”, siger Fidanza, “er den geopolitiske knude, som Meloni tager til Washington for at løse.”

Den personlige kemi mellem Trump og Meloni har tidligere været god. Om den forbliver god, må tiden vise.