Nyt

Det er let at forstå, at de svenske politiressourcer ikke rækker til, når man læser om hverdagskriminaliteten i Sverige. Den svenske avis Expressen har fulgt politiet på arbejde i  på indkøbscentret Nordstan i Gøteborg. Det er efter lukketid, at problemerne virkelig begynder. Unge samles i stort antal i forskellige bander. Expressen beskriver situationen ved Nordstan således:

En polispatrull omringas av 150 ungdomar.
En 15-åring blir under dödshot rånad med en krossad glasflaska mot halsen.
Hot om attacker med nyårsraketer – som tvingar köpcentrumet att stängas ner.
Narkotikaförsäljning, misshandelsfall och hotade butiksägare.

Der er mange “uledsagede flygtningebørn” og de tager konflikterne med sig fra hjemlandet, siger politiet, der har fået store udfordringer med denne gruppe unge, der bruger aftentimerne på at sælge stoffer og på at slås indbyrdes i de bander, de har grupperet sig i.

Den ökade koncentrationen av ungdomar i köpcentrumet, som kommit med de ensamkommande flyktingbarnens intåg, har lett till stora utmaningar för polisen.

– Vi har sett en ökning sedan i höstas med främst mycket ensamkommande barn som uppehåller sig här i Nordstan, säger Jonas Bergqvist, gruppchef.

– Kvällstid är det droghandel och även lite våldsbrott mellan grupperingarna. Det finns konflikter från hemläderna som de tar med sig hit.

En 17-årig asylsøger siger, at de ikke bliver respekteret af vagterne i centret, som de siger opfører sig racistisk over for dem:

– Jag gillar poliser men några av vakterna är rasistiska mot oss. Det blir stora bråk på sommaren, grabbarna mot vakterna. De respekterar oss inte.

Mange af de “mindreårige” har hurtigt lært, hvordan de undgår at blive arresteret og straffet for deres forbrydelser. Det gælder bare om at være under 15 år – også selvom man tydeligvis er i midten af 30´rne. Og det mest ufattelige er, at de slipper af sted med det “Jeg kan jo ikke modbevise det”, siger Rikardt Sörensen, gruppelederved Göteborgs politi, hvilket lyder besynderligt, når man har en fuldvoksen mand med daggamle skægstubbe stående foran sig.

ANNONSE

– De som begår brott har fått lära sig att säga att man är under 15. Då kommer man billigare undan,säger polismannen Roberto, som arbetat i Nordstan och centrala Göteborg i tio år.

Rikard Sörensen, gruppchef på citypolisen i Göteborg:

– Jag har haft personer framför mig som ser ut som 35 men säger att de är under 15. Och jag kan inte motbevisa det. Då måste vi släppa ut personen.

Også i Husby i Stockholm oplever man samme problem. Butikkerne lukker i protest mod kriminaliteten, selvom det betyder store økonomiske tab for butiksejerne. Det har udviklet sig til noget, der ligner en forstad til Nord-Afrika, siger en af butiksejerne, der er fortvivlet over den opgivenhed, der præger myndighederne, der ikke griber ind: “Politikerne må indse, at en hel bydel nu er overtaget af kriminelle'”

– Vi förlorar mycket på att hålla stängt på en fredag men vi känner att måttet är rågat nu. Det kan inte fortsätta så här, något måste hända nu, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i handelsföreningen i Husby.

– Samhället har lämnat den här delen av Stockholm. Man kan inte bara lämna bort en hel stadsdel till kriminella, säger Salam Kurda.

– Politikerna måste inse att en stadsdel tagits över av kriminella. Det är som en förort i norra Afrika, säger han.

 

ANNONSE

Ét svar til “3250 anmeldte forbrydelser – i ét svensk indkøbscenter – på ét år”

  1. The Lying Press siger:

    Sverige = mellemøstligt 3. verdens uland