Kunstbilde

Vladimir Lukitsj Borovikovskij (1757–1825).
Medaljongene er utført i olje på kartong, motstridende opplysninger om format.

I ortodokse kirker finner vi ofte en ikonostasis, en vegg mellom kirkerommet og selve alteret, dekorert med foskjellige ikoner. Som regel er det en port inn til alteret, og denne porten, som vi nå finner i Det russiske muséet i St. Petersburg, ble opprinnelig satt opp i Kazan-katedralen sammesteds. Om man følger linken, vil man se at porten ikke er helt identisk med versjonen i Det russiske museet.

De fire kanoniske evangelister lar seg lett identifisere ved sine tradisjonelle attributter, løve for Marcus, engel for Matthaeus, okse for Lukas og ørn for Johannes. De to sentrale aktører i Bebudelsen, engelen Gabriel og Maria – som beskrevet i første kapitel av evangeliet etter Lukas – er også lette å dra kjensel på.

Vladimir Borovikovskij ble medlem av det russiske Akademiet i 1795. Han var en meget benyttet portrettmaler, og skal ha malt rundt 500, hvorav 400 er bevart.

 

ANNONSE

Læs også

Læs også