Kunstbilde

Anders Leonard Zorn (1860–1920)
Olje på lerret, 61 x 45,5 cm, Zornmuséet, Mora.

Bildet er påført To my friend Roosevelt. Det er tale om Samuel Roosevelt (1863-1920), en fetter av den daværende president Theodore Roosevelt (1858-1919). Det ser ut som om bildet senere havnet i en svensk privatsamling, inntil det ble stjålet ved et villa-innbrudd i Stockholmstraktene i 2004. I 2010 ble bildet forsøkt solgt hos Sotheby’s i London. Prisantydningen lå på rundt to og en halv til tre millioner svenske kroner, og eieren var opplyst å være en sveitsisk privatsamler. Slik ble saken omtalt hos svt.se:

Zorntavla drogs tillbaka:

DALARNA – En tavla målad av Anders Zorn vid förra sekelskiftet skulle gå under klubban tidigare i veckan på auktionshuset Sothebys i London. Men tavlan drogs tillbaka när det visade sig att den var stulen vid ett villainbrott i Stockholms-trakten år 2004. Tavlan värderades till 150-250.000 pund alltså uppemot två och en halv till tre miljoner kronor. Enligt katalogen har tavlan lämnats in till försäljning av en privat samlare i Schweiz. Polisen blev misstänksam och tavlan drogs tillbaka från auktionen. Enligt Kenneth Mandergrehn vid Rikskriminalen har tavlan figurerat i olika sammanhang utomlands. “Ofta är det så att när en målning av en känd konstnär stjäls så är tavlan försvunnen några år, hålls gömd innan man försöker sälja den”, säger Kenneth Mandergrehn. Anders Zorn målade tavlan “Freja” 1901 och den är intressant menar Birgitta Sandström, som tidigare var chef för Zornsamlingarna i Mora. “Den visar den nakna kärleksgudinnan Freja och är ett av Zorns tidigaste exempel där han målar naket, inomhus och i en konstruerad miljö”, säger Birgitta Sandström. “Zorn säljer alltid, men stulen Zorn går inte att sälja han är alldeles för känd som konstnär, det finns alltid någon som känner igen tavlan”, säger Birgitta Sandström. “Tavlan drogs tillbaka från auktionen på grund av oklarheter när det gäller ägarfrågan”, säger Matthew Floris, presstalesman på Sotheby´s till tidningen Dagens Industri. Formellt tillhör tavlan det försäkringsbolag som betalade ut ersättning efter inbrottet och stölden 2004.

Som nevnt her er den juridiske eieren forsikringsselskapet som utbetalte en erstatningssum på tre millioner SEK, og det ser ut som om de har deponert bildet i Zorn-muséet i Mora.

ANNONSE