Nyt

Michael Syréns afsløring af, hvordan Socialdemokraternas tidligere statsminister Göran Persson har blevet rig og sidder på en ejendom på 50 millioner og minder om en baron, er pinligt. Men da Expressen afslørede, at snesevis af socialdemokratiske ledere er gået over til den private sektor og tjene mange millioner, er det noget mere alvorligt: Da handler det om socialtdemokratiets forfald.

Til dette forfald hører medierne som ikke rapporterer, at de ledende socialdemokrater opfører sig som deres vigtigste politiske modstandere. De svigter alt, de hævdede at stå for, da de var politisk aktiv.

Expressen er tabloid og satser på billeder og figurer. De rystende: Socialdemokraterne har fået ind den samme grådighed som socialdemokrater foregiver er noget, der hører til Amerika. Vores system ville være bedre og anderledes.

Norske læsere vil huske Bjørn Rosengren for den berygtede udtalelse: – Norge den siste sovjetstat. Den faldt under forhandlingerne om en fusion mellem Telenor og Telia. Begge store, statlige kæmper. Det blev ikke til noget, og det blev heller intet ud af, at Volvo købte sig ind i den norske sokkel. Svensk storkapital og norsk har ikke gået godt sammen.

ANNONSE

 

 

Der er flere måder at analysere den nyrige sossarna på: Det mest fremtrædende træk er, hvordan de har hjulpet sig selv, samtidigt: en fuldstændig mangel på beskedenhed. Det er måske det, der gør det største indtryk. Hvordan kunne de tro, at det på et eller andet tidspunkt ikke ville blive drøftet? Billederne af Bjørn Rosengrens villa på Saltsjöbaden er politisk ødelæggende, selv om han ikke længere er aktiv i Politikken.

Det er muligt at være anstændig og rig. Men når man læser om, hvad skraldemændene siger, får man en dårlig smag i munden.

När Expressen besöker det exklusiva bostadsområdet möter vi kvarterets renhållningsarbetare Ronny Elvin.

De berättar att de boende i området till och med ringer och klagar om de glömt en pizzakartong i soptunnan.

– Då får vi köra ut med vår 20 ton tunga sopbil bara för att hämta en pizzakartong, säger Ronny.

Den som er gået forud er chefen. Göran Persson. Norske aviser har skrevet, at han er blevet ejer en af en gård. Men når du ser billederne forstår man, at det er snarere et gods, og Persson opfører sig som en baron. Han åbner ikke døren, når Expressen kalder og truer med politiet.

Person synes at have gennemgået en molt: Hvor blev det af politikeren, der revsede Carl Bildt med, at han Persson vidste, hvad klassesamhället var, han havde levet det.

Det er attityden, mere end penge, der kompromitterer Persson. Socialdemokraterne ved, at verden ikke har stået stille. Men almindelige mennesker har altid reageret på de mennesker, der ved, hvordan at sno sig.

gøran.persson.gods

Gøran Persson og hans kone Anitra Steen har vidst at gøre brug af alle muligheder, som det så pent heter, til at erhverve gode pensioner, bestyrelsesposter, oprette egne virksomheder, arbejd der inhabilitet er ingen hindring. : Slik blir man rig. Men hvad med eftermælet?

gøran.persson

                                                                                                       Foto: Gøran Persson. Laughing all the way to the bank.

I hans bolag Baven AB gjorde han 2014 en vinst efter finansnetto på 11,8 miljoner kronor motsvarande nästan en miljon kronor per månad – och bolaget har ett eget kapital på drygt 26 miljoner kronor.

En stor del av tillgångarna utgörs av aktier bland annat i informationssystem bolaget Campio Holding som kontrolleras av riskkapitalfonden Valedo.

Bavens intäkter kommer delvis från den sörmländska gården som han och hustrun köpte 2006, delvis från PR-konsulten JKL – som benämns som det svenska näringslivets främsta lobbyorgan – där Göran Persson har titeln senior advisor.

Hans hustru Anitra Steen, 66, sitter med i sju bolagsstyrelser.

Hon var statssekreterare i finansdepartementet 1994-95 under Göran Perssons tid som finansminister.

Vi er langt fra Tage Erlanders verden, så motto var “gør din pligt, kræv din ret”. Nu er det erstattet med: What’s in it for me?

Under flera år var hon vd för Systembolaget AB. När hon slutade fick hon en mycket förmånlig pension.

Enligt tidningen Affärsvärldens beräkningar kostade Anitra Steen med lön – och pensionsavtal Systembolaget 55 miljoner kronor.

I dag är hon styrelseproffs och bland annat styrelseordförande i Svenska spel AB. 2014 hade Steen en inkomst på 3,8 miljoner kronor.

Göran Persson har vid flera tillfällen varit kritisk till det svenska klassamhället och i en klassisk valduell med Carl Bildt i SVT sa han så här om klassklyftor:

– Berätta inte för mig om det svenska klassamhället. Jag har sett det, jag har växt upp i det, jag hatar det. Hela min politiska gärning kommer att ägnas åt att bekämpa klassklyftor där ensamstående mödrar betalar skattesänkningar åt bättre ställda.

Men det är inget som Persson vill tala om i dag.

anitra-steen

Foto: Anitra Steen, Göran Perssons kone. Den svenske godhed overstråler alt, eller er det et billede fra et interiørmagasin, hvor husets frue reflekterer de fine omgivelser.

Hvis ægteparret Persson havde været en “enstaka fall”, men det er de ikke. De er representantive:

Expressen har granskat den innersta kretsen kring den före detta statsministerns Göran Persson, 67.

Tretton före detta ministrar, statssekreterare, en pressansvarig och en riksdagsledamot har efter sina politiska karriärer sammanlagt tjänat drygt 252 miljoner kronor.

Flere arbejder for nogle af Sveriges rigeste investorer, som Wallenberg-familien, konstellationer, der tidligere var politisk umuligt for en fra sossarnas ledelse. Nu er de stolte af at arbejde for den finansielle elite og de slipper ikke ind Expressen selv om de er kommunikationsdirektører.

Internationale organ er en anden karrierevej, hvor du bliver rigelig belønnet.

thomas.östros.

Thomas Östros, 51, har varit både utbildningsminister och näringsminister i Göran Perssons regeringar.

Som näringsminister blev han bland annat känd för att kritisera bankdirektörernas bonusar.

Då sa han: Det kan handla om att höja skatter och avgifter för bankerna. Men också om att helt förbjuda bonusar till bankernas högsta chefer.

Men efter att han lämnat politiken blev Östros Bankföreningens vd och höjde sin lön rejält till 175 000 kronor per månad. Och som vd var han inte längre lika kritisk:

– Det är ägarnas ansvar vilken lönebild man vill ha, sa Östros då.

I dag arbetar han som exekutivdirektör för IMF, Internationella Valutafonden, i Washington i USA och har ännu bättre lönevillkor. Lönen på drygt två miljoner kronor per år är helt skattefri.

När Expressen ringer och söker Thomas Östros svarar hans sekreterare att han kommer att ringa tillbaka.

– Han sitter på ett möte, det kan dock dröja några timmar, säger sekreteraren.

Men Thomas Östros ringer inte tillbaka, han svarar inte heller på de frågor som Expressen mejlar.

En anden stor indtægtskilde er asylstrømmen. Det har også i en flash gjort mange i Skandinavien rige. Hvorfor skulle ikke Socialdemokraterna i Sverige hjælpe sig selv, når grødfadet alligevel er så ufatteligt stort, og nogen vil dræne det alligevel.

Venskabstjenester er ikke et ukendt fænomen, hverken i politik eller finansliv. Men det bliver en smule anderledes, når målet er at berige sig selv.

Pär Nuder var finansminister under Persson og er i dag “styreprof”. Han hjalp i sin tid en partifælle, Jan Emanuel Johansson, 41, der var gået ind i asylindustrien med at sælge sit firma: Svensk Samhällsutveckling AB.

jan.emanuel.johansson

Foto: Socialdemokraterne i de fleste lande har angrebet højreblokken for privatisering, og umoralen ved ønsket at tjene penge på for eksempel helsebranchen. Men når socialdemokrater går ind i asylindustrien forstummer kritikken. Hvad er forskellen?

Bolaget ägde flera bolag som bland annat sysslade med HVB-hem och ensamkommande flyktingbarn.

Exakt hur mycket Nuder fick är inte känt, men hans privata bolag Dabok AB drog då – 2011 – in över 12,6 miljoner kronor.

Vinnare blev också den före detta socialdemokratiske riksdagsmannen Jan Emanuel Johansson som efter försäljningen köpte en vit Lamborghini Gallardo, en supersportbil med ett nypris på över 1,7 miljoner.

I dag lever han lyxliv och har bytt ut Lamborghinin mot en Ferrari och en Porsche och han äger även en lyxbåt.

Men trots miljonvinsterna är han ännu inte nöjd. Han har startat nya bolag som tjänar nya miljoner på ensamkommande flyktingbarn. Och det är fortsatt skattebetalarna som får betala för vinsterna i hans bolag.

Det er gået godt for Persson og hans håndgangne mænd. Men hvordan er det gået med Sverige i disse år?

 

http://www.expressen.se/nyheter/lyxvillor-gods-och-snabba-sportbilar/

ANNONSE