Kunstbilde

Christian Krohg (1852-1925).
Olje på tre, 50 x 60,5 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Portrettmodellen er skuespillerinnen, senere også instruktøren Agnes Mowinckel (1875-1963), som var aktiv fra 1899 til 1963. Angående henne og hennes hatter nevnes dette i SNL:

Anekdotene om Mowinckel er mange. Hun var alltid omhyggelig kledd, med en kunstners blikk for fargesammensetning; ikke minst gjaldt dette hattene hennes. Med små, men raffinerte virkemidler skapte hun en spennende kreasjon av gamle og unnselige hodeplagg. Dette fikk fatale følger en dag hun ankom krematoriet ved en bisettelse. For ikke å oppfattes støtende med sitt noe prangende hodeplagg i forhold til situasjonen, leverte hun hatten til kirketjeneren. Stor var imidlertid forskrekkelsen da hun så ham gå frem og legge hatten på kistelokket.

Noen vil kanskje kjenne igjen denne historien fra Odd Eidems (1913-1983) novelle Det skjeve tårn, som ble filmatisert av NRK og kan sees her.

ANNONSE

Læs også

Læs også