Kommentar

Der var flere bemærkelsesværdige detaljer i gårsdagens tale i Mar-a-Lago, hvorunder Donald Trump meddelte sit kandidatur ved præsidentvalget i 2024. For det første undlod han at gentage sine anklager mod 2020-valget for at være forfalsket. Det har ellers været en fast ingrediens under alle hans massemøder, siden han måtte forlade præsidentposten i januar 2021. For det andet afstod han fra at beskylde medierne for at være fjender af folket. En enkelt gang nævnte han ”fake news”, men mere blev det ikke til.

Hermed trak han utvivlsomt flere tænder ud på de kritikere, der har beskyldt ham for at være brovtende, en farlig fanatiker og en trussel mod demokratiet. Det vil de givetvis blive ved med, men effekten bliver nok mindre, hvis Trump fortsætter med sin nye, afdæmpede stil. Den tidligere præsident understregede i den forbindelse, at han ville føre en ”elegant” kampagne. Vi vil ikke være folk, der klager sig, sagde han.

Og det var en ny Trump, der talte for de begejstrede tilhørere i Mar-a-Lago. Han fremhævede naturligvis sine egne bedrifter, da han sad på præsidentposten – den sikre grænse, USA’s energiuafhængighed, den lave inflation, skattesænkningerne, hans myndige optræden over for Kina, nedkæmpelsen af Den Islamiske Stat, Abraham-aftalerne i Mellemøsten og det forhold, at han holdt USA ude af fremmede krige. Alt dette lovede han at genskabe, når han igen sad i Det Hvide Hus.

ANNONSE

Flere gange betegnede han USA som en stat i nedgang, efter at Biden og hans ”radikale venstreorienterede galninge” var kommet til. Desværre havde befolkningen endnu ikke helt gjort sig klart, hvilke ulykker Biden-administrationen har afstedkommet, men det vil den have fundet ud af i 2024, spåede Trump. I øvrigt afviste han, at han skulle være skyld i republikanernes skuffende midtvejsvalg og fremhævede, at 232 af de kandidater, som han havde støttet, havde vundet, mens kun 22 havde tabt. Trump nævnte også, at republikanerne på landsplan fik fem millioner flere stemmer end demokraterne.

Trump gjorde meget ud af at understrege, at den kommende præsidentkampagne ikke ville blive hans alene, men at han ville føre den sammen med amerikanere fra hele det politiske spektrum, og at han ville bringe parterne sammen. Det her bliver vores kampagne, sagde han under tilhørernes jubel. Det er jer, de kommer efter, understregede han. Jeg står bare i vejen.

Mens Trump anslog forsonlige partipolitiske toner, var han nådesløs i sin kritik af Biden-administrationens politisk skabte ulykker, som han lovede at rette op på gennem en ”national dagsorden for storhed”. Der venter USA en gylden tidsalder, forsikrede han.

Den republikanske præsidentkandidat gjorde sig ingen forhåbninger om, at kampen bliver nem. Vi vil, sagde han, møde modstand fra forenede kræfter bestående af the establishment, medierne, særinteresser, globalisterne, marxisterne og woke selskaber og møde anslag fra den føderale regerings politiserede agenturer så som Justitsministeriet og FBI. Der vil komme en tidevandsbølge af ”dark money” og censur, advarede han, og betegnede systemet som det farligste, USA nogen sinde har haft.

Alligevel lovede Donald Trump at føre sin populistiske bevægelse til sejr.

Det skal blive interessant at se, hvordan han vil bære sig ad med at besejre en så formidabel kombination af fjender. Om ikke andet – og uanset om man kan lide ham eller ej – må man i det mindste berømme ham for hans mod.

Og hvis Trump holder fast i sin nye tone, er det svært at se, hvilken republikansk udfordrer, der skal kunne slå ham ved det kommende primærvalg.

ANNONSE