Nyt

Tysk politi forbereder sig på “krigens vinter” og har opstillet tre mulige scenarier, som Bild har fået fat i. I værste fald bliver byerne slået ud af et totalt blackout. Togene stopper, mobiltelefonerne virker ikke. Normalt vil det højst vare et par timer. Men i de scenarier, der nu tales om, er det en længere periode, og byerne vil få et mere apokalyptisk præg.

Mobildækningen vil være den mest kritiske. Hvis folk bliver ramt af en pludseligt strømafbrydelse og ikke kan fortælle, hvor de er, opstår der hurtigt livstruende situationer. Det afgørende er, om strømafbrydelsen er forud varslet, eller om der opstår en kortslutning et eller andet sted. Så sidder folk fast nede i tunneller, i elevatorer, garager mm.

Samfundet viser allerede tegn på frygt for fremtiden. Nogle laver lagre af mad og drikke. Indtil for ganske nylig blev en sådan worst-case-tænkning betragtet som langt ude. Men i stadig mindre grad. Nu er forråd noget, du bør anskaffe dig. Konserves, vand, medicin, tændstikker, lommelygter. Men hvor lang er tidshorisonten?

ANNONSE

Kritisk er varmen. Strømafbrydelser vil sandsynligvis forekomme under et kuldechok. Det tager ikke mange timer, før kulden trænger ind i boligerne. Hvad gør folk så? Dem, der er gamle og alene, dem, der har ansvaret for børn, singler?

Nordmænd ved, hvad kulde er. Derfor er de opmærksom på brændefyring. Det er ikke muligt i lejligheder, der ikke har pejs. Hvad vil folk gøre? De, der har muligheden, vil gøre, som de gjorde under krigen – flytte til slægtninge og venner på landet. Men det vil tage tid, før folk kommer i kriseparathed.

Nutidens myndigheder vil gerne have kontrol over krisen, men scenarierne skitseret af det tyske politi vidner om, at de kommer til at miste kontrollen. Det gør de allerede.

Jo stærkere denne følelse bliver, jo mere vil det gå op for folk, at de skal tage vare på sig selv, og det vil tage mange former. Folk vil begynde at tage sig til rette. De vil tage sig til rette og tage, hvad de har brug for.

I det sidste og absolut værste scenario forbereder politiet i millionbyen sig på et delvist svigt i energiforsyningen.

Her forventes det, at der kan opstå uro i gaderne, at folk vil give sig til at plyndre butikker, og at kritisk infrastruktur kommer under angreb. Det vil ikke være muligt at hæve penge, togene bliver stående midt på skinnerne, mobiltelefonerne vil ikke fungere.

Præcist hvordan politiet skal forholde sig i netop denne situation, melder Bild ikke noget om. Men en talsmand for politiet siger til avisen, at politiet i hvert af de tre scenarier vil justere sin indsats ud fra, hvor meget kriminalitet der begås, hvor store protesterne er, og hvordan befolkningen opfører sig.

Tysk politi forudser anarki og plyndring. Men der er stor forskel på kriminelle bander og familiefædre, der kæmper for familiens overlevelse.

Lovløshed er en tilstand, der opstår, når strømmen går. Så er det ”every man for himself” du eller jeg overlever, og myndighederne er kun ét organ blandt mange. Politiet bliver nødt til at genoverveje deres indsats. At opretholde lov og orden bliver en illusion.

Det vil kunne mærkes i områder med en stor indvandrerbefolkning. Der er politiet allerede alvorligt handicappet. Under en strømafbrydelse vil de holde sig helt væk. Men så tør ambulancer og brandvæsen heller ikke køre ind.

Schweitz

Også i Schweitz tænker politiet i samme baner: Hvad sker i tilfælde af blackout?

Politiet er dybt bekymret for den offentlige sikkerhed i tilfælde af strømsvigt.

»Det er tænkeligt, at befolkningen gør oprør, eller at det fører til plyndringer,« siger Freddy Fässler om konsekvenserne, hvis strømmen går, og borgerne er uden adgang til penge eller varme.

Storbritannien

Briterne er helt afhængige af norsk gas og kan komme til at mangle en sjettedel af strømmen.

Det, som regeringen kalder for et »tænkeligt« værste scenario forudsætter koldt vejr og mindsket import af energi fra Norge.

Det vil betyde, at Storbritannien kan mangle omtrent en sjettedel af den efterspurgte energi i spidsbelastningsperioder.

Skulle det ske i en situation, hvor briterne ikke har lagret energi op – i øjeblikket er gaslagrene ikke ret fulde – vil der ifølge embedsmændene komme hele dage med blackout midt om vinteren.

Hvordan vil livet i London arte sig hvis et blackout varer i dagevis? Vil man kunne vende tilbage til normalen, hvis lovløsheden sætter sig? Nogen vil have interesse i at den varer ved.

https://www.berlingske.dk/europa/skraekscenariet-er-blackout-i-storbyerne-nu-laegger-politiet-hemmelige

 

ANNONSE

Læs også

En kold vinter står for døren -
Velkommen til oldtiden -
Appeasement i vor tid -
Globaliseringens svøbe -
Borgerkrigen lurer -
Stå vagt om jeres grænser -
Hvilken side er du på? -