Kommentar

Politikerne bliver aldrig tilfredse. Nu har de i årevis bekæmpet produktionen af fossil energi, og netop som deres bestræbelser bærer frugt, begynder de at ryste i bukserne. Det samme gør de europæiske befolkninger, omend af andre grunde.
Den korte historie er, at Vesteuropa skar ned på sin egen energiproduktion og gjorde sig afhængig af russisk gas. Derefter indførte man økonomiske og andre sanktioner mod Rusland, der svarede igen med at lukke for gassen. Der er sket præcis det, som Donald Trump advarede imod, men ifølge de kloge var han idiot og ikke værd at tage alvorligt.
Spørgsmålet er nu, hvor længe europæerne vil finde sig i klimatosser, der med overlæg har ødelagt økonomien og nu kan byde på en meget kold vinter. Som rapporteret i Berlingske, har Berlins politi i længere tid arbejdet på en nødplan, som skal forhindre det rene kaos, hvis det bliver nødvendigt at lukke for varmen og elektriciteten.
I så fald forventes det, at der vil opstå uro i gaderne, at folk vil give sig til at plyndre butikker, og at kritisk infrastruktur kommer under angreb. Det vil ikke være muligt at hæve penge, togene bliver stående midt på skinnerne, og mobiltelefonerne vil ikke fungere.
I lande som Storbritannien og Frankrig står det ikke meget bedre til.
Til gengæld kan vi måske for en stund slippe for at høre om Jordens opvarmning. Den slags Greta Thunberg- og Dan Jørgensen-belæringer vil næppe vække bifald, i det mindste vinteren over. Det er dog stadig politikernes plan at forlænge energikrisen frem til 2050, eller indtil folkemasserne med høtyve og fakler jager dem på porten.
ANNONSE