Kopierede/fra hoften

Når Radio24syv drejer nøglen om natten til fredag, er det ikke bare talestrømmen, der ender. Også den forgyldte licensfest stopper.

Radio24syvs magtfulde programchef – Mads Brügger – har de seneste otte år ladet en lind strøm af licenspenge flyde til sine nære venner – og tidligere kollegaer fra sin tid i Danmarks Radio.

Der er tale om en fæl dobbeltrolle, hvor Mads Brügger med den ene hånd udbetaler licenspenge til sin nære ven Peter Engel – mens Mads Brügger samtidig har private økonomiske interesser i vennens firma. Det lyder som en rodet licenskarrusel – og det er det også.

Radio24syv går i luften i november 2011, og den kendte Danmarks Radio-profil Mads Brügger bliver ansat som programchef. Radiostationen er underlagt et krav: Den skal udlicitere en femtedel af radioproduktionen til eksterne firmaer. Derfor ser Mads Brügger en god mulighed for at forgylde gode venner og tidligere kollegaer fra Danmarks Radio.

ANNONSE

Nu starter en licensfest for vennernes venner, og licensbetalerne betaler den store millionregning.

Vi spoler tiden tilbage til Mads Brüggers tid i Danmarks Radio.

I 2006 hedder chefen for Danmarks Radios ungdomsafdeling Peter Engel. Det er selv samme chef, der giver Mads Brügger lov til at producere en tv-serie om forholdene i Nordkorea. DR-chefen Peter Engel betaler gildet, da Mads Brügger og tv-værten Simon Jul drager til det kommunistiske land.

Og DR-trioen Mads Brügger, Peter Engel og Simon Jul bliver senere nogle af de mest centrale figurer i pengecirkuset på Radio24syv.

DR’s ungdomschef Peter Engel og Mads Brügger har et nært venskab og et tæt samarbejde i 00’erne. Deres tætte venskab og arbejdsfællesskab fortsætter efter, at de er stoppet med at arbejde på Danmarks Radio. Da Mads Brügger bliver programchef på Radio24syv, danner Peter Engel firmaet Wingman Media ApS – nogle få måneder før radiopremieren.

Firmaet Wingman Media ApS og Peter Engel ender med at blive en af de primære leverandører af radioprogrammer til Radio24syv.

Radio24syv går i luften og ordrebogen vokser i Peter Engels firma Wingman Media. Alene i 2014 tjener Peter Engel syv millioner kroner på venskabet med Mads Brügger. Peter Engel laver i 2014 blandt andet 1458 timers radio, der kaldes ‘Nattevagten’, på licensradioen. Peter Engel indkasserer alene knap to millioner kroner på radioprogrammet ‘Nattevagten’. Det er en god forretning at kende Mads Brügger privat.

Peter Engel producerer også kulturprogrammet AK24Syv, der skæpper godt i firmakassen. En studievært på radioprogrammet AK24Syv kalder i dag mediechefen Peter Engel for ‘Den grå eminence’. Altså en person, der ‘trækker i trådene’ fra skyggerne.

Nepotisme og venskaber er ikke noget særsyn i den danske medieverden, når der skal fordeles penge. Det bliver illustreret af det faktum, at Peter Engel og Mads Brügger fortsætter samarbejdet i Wingman Media – udenom Radio24syvs programindkøb.

Når Peter Engel ikke leverer radioprogrammer for millioner af kroner til Mads Brügger og Radio24syv, så laver makkerparret film sammen. Film, der bliver støttet med millioner af skattekroner. Denne gang er det dog ikke licensmidler, men filmstøtte-kroner fra Det Danske Filminstitut, som Mads Brügger og Peter Engel rager til sig.

Peter Engel har været producer på filmen Det Røde Kapel (DR), Ambassadøren og senest på Mads Brüggers film Cold Case Hammarskjöld.

Det er Wingman Media, der producerer Mads Brüggers film Cold Case Hammarskjöld, der får premiere i 2019. Det samme firma, der har en løbende millionordre hos Radio24syv.

Mads Brügger har altså åbenlyse private interesser i Wingman Media, der producerer Brüggers dokumentarfilm, som han åbenbart har rigelig tid til at lave ved siden af sin ansættelse som licensfinansieret programchef på Radio24syv.

Det hele er et ‘licenscirkus’, hvor man tryller med licenspenge og støttekroner fra diverse pengekasser. Det meste ender dog i Mads Brügger og Peter Engels lommer.

Da Mads Brügger er ansat i Danmarks Radios ungdomsafdeling, er det ikke kun chefen Peter Engel, som han har et nært forhold til. Mads Brügger møder også Simon Jul – kendt fra blandt andet Vild med dans og tv-satiren Banjos Likørstue på DR2.

Mads Brügger og Simon Jul Jørgensen medvirker i den omtalte tv-serie om diktaturet i Nordkorea. Den hedder Det Røde Kapel, og serien bliver sendt i december 2006.

Da Radio24syv bliver etableret for licensmidlerne tilbage i 2011, bliver vennen Simon Jul hurtigt en del af medarbejderkredsen. Mads Brügger opdager dog hurtigt en mulighed for, at der kan tilflyde endnu flere licenskroner til vennen Simon Jul Jørgensen.

To år efter Radio24syvs premiere etablerer Simon Jul Jørgensen sit eget firma. Det kommer til at hedde Lazerbaby – og nu kan pengestrømmen tage til. Fra en mere ydmyg løn som ansat på Radio24syv går Simon Jul pludselig til “samarbejdspartner” med årlig millionindtægt.

Alene i 2014 tjener radioværten Simon Jul 1,7 millioner kroner på at levere radio fra sit private firma til vennen Mads Brügger. Det tætte bånd fra tiden hos Danmarks Radio viser sig at være en god forretning.

Når Radio24syv lukker, betyder det ikke, at Mads Brügger glemmer sine venner. Mads Brügger har nemlig fundet en løsning, så vennen Peter Engel kan fortsætte med at producere radioprogrammet ‘Nattevagten’ – nu på licensstationen Radio4, der overtager sendefrekvensen fra Radio24syv. På forunderlig vis har Radio24syv overgivet rettighederne til programmet ‘Nattevagten’ til sin konkurrent Radio4.

I disse timer hylder hele mediebranchen Mads Brügger – og Radio24syv. Men branchen glemmer at oplyse om den dunkle bagside af historien, hvor programchef Mads Brügger forgyldte sine private venner med millioner af licenskroner.

Se også
Radio24syv ‘s utrættelige kamp for islam

ANNONSE