Kommentar

Europa bevæger sig stadig længere mod en tilstand vi kender igen fra Houellebecqs romaner: Et kontinent uden vilje til at forsvare sig, lader som om det tager hensyn til de svage i menneskerettighedernes navn. I virkeligheden bøjer de sig for den stærke.

Det er kommet så langt at en lærers ord ved et katolsk gymnasium i Frankrig har mindre vægt end det, muslimske elever siger.

Man behøver ikke skære hovedet af nogen for at skræmme dem til tavshed. Skolemyndighederne gør jobbet for dem.

Frédéric Mortier underviser i samfundsfag ved Joseph Wresinski-gymnasiet i den vestfranske by Angers.

Timen handlede om det franske retssystems historie, og læreren lagde vægt på, hvordan udformningen af den dømmende magt har rødder i kristne og katolske værdier.

»En af eleverne indvendte, at Frankrig ikke har nogen religion, og at det eneste, som eksisterer, er sekularismen,« forklarer Frédéric Mortier til Le Monde og fortsætter:

»Jeg svarede, at vi faktisk befandt os i et katolsk etablissement med katolske lærere og katolske elever og tilføjede ironisk, at de muslimske elever da er velkomne til at slutte sig til os.«

Argumentationen er velkendt og kunne lige så godt have foregået i en Oslo-skole. Mortier svarede ironisk, hvilket lyder plausibelt. Det er en måde at tage brodden af misforståelser og vanskeligheder med at komme videre på. Mange muslimske elever forstår hverken sekularitet eller kristendom.

ANNONSE

Men ironien faldt ikke i god jord og eleverne klagede og sagde at Mortier havde forsøgt at omvende dem.

Det står medierne klar til at fortælle nøje, set fra kun den ene side:

Teacher suspended in #France after sparking row in class by saying Muslim students were ‘a problem’ in Catholic schools.

The eco-management teacher from Joseph-Wresinski d’Angers Catholic School was accused of r#acism by a #Muslim student, who al…

👉 https://t.co/rkPJjSK5jV pic.twitter.com/3ShUcvi9DP

— Muslim News Stories 🌍 (@tmvnews_) December 8, 2021

Men dette rimer dårlig med Mortiers renommé som erfaren lokalpolitiker og borgmester i en lille by. Han ville have vidst hvad det ville have udløst hvis han havde sagt det en muslimsk elev tillagde ham:

Eleven bag anmeldelsen og flere af hans klassekammerater fortæller en noget anden version. De hævder, at læreren i fuld alvor argumenterede for, at der på en katolsk skole kun burde være katolske elever.

»Det er dem, som er problemet,« skal læreren have sagt om skolens muslimske elever og opfordret dem til »at skifte religion«.

Men Berlingske sørger for at minde om at han har tilhørt et parti længere til højre end Republikanerne.

Han er borgmester i en mindre kommune valgt for det konservative Les Républicains, men har tidligere tilhørt det mere yderliggående højrenationale parti Debout La France.

Anklagemyndigheden i Angers tror mere på de muslimske elever ved en katolsk skole end de gør på en erfaren lærer og politiker.

Mortier blev anholdt og er tiltalt. Han risikerer fængselsstraf.

Systemet synes optaget af at vise at en fransk lærer ikke har noget at skulle have sagt.

Frédéric Mortier blev i sidste uge først anholdt og siden anklaget for »opfordring til racistisk og religiøs diskrimination« samt »moralsk chikane«.

Forbrydelser, der kan udløse et år i fængsel eller bøder på op til 45.000 euro.

Straffesagen mod læreren omfatter desuden en anklage for »falsk angivelse«, fordi han – ifølge anklagemyndigheden urigtigt – på sin side lagde sag an mod en elev for voldelig opførsel.

Da Michel Houellebecq skrev sin fremtidsroman Underkastelse lagde han året for Frankrigs overgivelse til islam i 2022. Men det ser ud til at gå endnu hurtigere.

Spørgsmålet er hvor meget modstandskraft der er tilbage i græsrødderne.

ANNONSE