Kunstbilde

Johan Christian Claussen Dahl (1788-1857)
Olje på lerret, 50 x 38 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

På kalenderårets siste dag er det mange som ser tilbake både på året, og på tiden som har gått. I dette bildet har kunstneren gjengitt både et vinterlandskap med rådyr, eiketrær og kråker – og et gravmonument fra den yngre steinalder, som på dansk kalles dysse, og på andre europeiske språk dolmen.

For en drøy mannsalder siden, på 1970-tallet var avslutningen (fra 36.30) av Allan Petterssons (1911-1980) syvende symfoni (1966-67) et fast innslag før tolvslaget nyttårsaften i svensk TV.

Symfonien ble uroppført av Stockholmsfilharmonikerna i 1968. Dirigent var Antal Doráti (1906-1988), som  denne symfonien også er tilegnet.
Det innledes med en skarp konflikt, som ved 25.16 avløses av et svært lyrisk parti i strykerne (Allan Pettersson var selv bratsjist inntil revmatisme satte en stopper for det), men de destruktive elementene kommer tilbake, og forsvinner ikke før 36.30, der det kommer en slags forsoning eller kanskje heller resignasjon.

Og denne innspillingen fra 1969 markerte Allan Pettersson som en symfoniker på linje med Carl Nielsen, Jean Sibelius og Dmitrij Sjostakovitsj.

ANNONSE

Læs også

Læs også