Kommentar

Kameraer viste flere gange Trump fra siden, bagfra, så hans mere korpulente form blev tydelig. Det var den mindst flatterende vinkel du kunne tænke dig. På splitscreen sørgede Biden selv for at sætte sig selv i dårlig lys ved at le hver gang Trump kritiserede ham. Det er et fjollet smil, som om han ikke tager det der siges alvorligt. Foto: Jim Bourg/AP/Scanpix

Joe Biden er en såkaldt ”one-trick-pony”: Det eneste han klarer, er at sige «det er løgn» når han konfronteres med hvad han har sagt eller gjort. Derefter fortsætter han med at svæve i de højere luftlag hvor han slipper for at stå til ansvar. Spørgsmålet er: Vil tricket virke denne gang, hvor vælgerne har noget at sammenligne med.

Trump leverer, og det vil modstanderne ikke snakke om. Moderator i Nashville, Kristen Welker, forholdt sig heller ikke til Trumps resultater, som facts. Hun valgte ikke at sammenligne hvad Trump lovede og hvad han leverede, sammenlignet med hvad Obama og Biden lovede og hvad de leverede. Dette ville være en oplagt problemstilling når man står overfor en kandidat som har siddet otte år i Det Hvide Hus.

ANNONSE

Men det gjorde Welker ikke. Hendes spørgsmål var præget af den liberale dagsorden: Klima og race. Dette er ikke politik, det er identitetspolitik, dvs. moralisme forklædt som politik. Hun og Biden er på samme side. Trump er på den pragmatiske, den som ved at det er resultaterne som tæller.

Trump hamrede på Biden: -Du er ”all talk and no action”. Bare snak.

Trump fik spørgsmål om børn som blev holdt i bur langs grænsen. Det var Obama som indførte denne praksis. Biden slap fra det med at sige at ulovlige migranter som bliver registreret og sluppet ud møder frem når de indkaldes til retslige forhør. Det er på linje med at sige at alle som søger asyl i Norge har ægte id-papirer med sig. Over 90 procent har smidt dem væk. Biden sagde mange ting som alle ved er fri fantasi, men blev aldrig holdt fast. Hviler der ikke et større ansvar for at forholde sig til sandheden for en som har siddet med ansvaret i otte år end en som aldrig har været i embedet?

Det ville være blevet en langt mere spændende debat om Welker havde grebet ind når Biden stod og benægtede ting, som alle ved ikke stemmer: Som at han siger at han aldrig har sagt at han vil forbyde fracking. Han har sagt det gentagne gange. Men så vendte han på en tallerken da han forstod det ville koste ham stemmer.

Vælgerne kan groft set deles i to: De, som har noget at miste – dvs. som har job – og de som får alt fra staten. De sidste tror på dem, som kommer med fagre løfter. De som har job må følge med: Lover kandidaten noget som kommer til at koste mig jobbet?

Det grønne skifte er åbenbart noget som mange har forstået, kan betyde arbejdsløshed. Biden sagde han ville nedlægge forbruget af olie og gas. Med tilføjelsen «over time». Samtidig sagde han at han ville nå ”zero emission” – nul udslip – i 2025. Her er der mange som lugter arbejdsløshed. Der findes millioner af arbejdspladser indenfor olie- og gasindustrien, hvis man regner helt frem fra udvinding til transportering. Biden siger at han vil melde USA ind i Paris-aftalen. Den giver Kina undtagelse fra reglerne frem til 2030. Til den tid vil Kina have strøget forbi USA som den største økonomi.

Alle ved at Biden kaldte Trump en racist og xenofob fordi han lukkede for trafikken fra Kina. Alligevel får Biden lov til at stå der og sige at Trump smiskede for Xi Jinping. Det Biden siger, er beviselig falsk. Men Bidens historie i Kina og Ukraine får lov til at passere. Welker stiller ham et konkret spørgsmål om Hunter, og han svarer på alle spørgsmål: ”Not true”, og hun lader ham slippe med det.

En liberal ordstyrer tør ikke udfordre the Big Guy når han nægter at svare. Det var ynkeligt.

Biden fik lov til at trække russerkortet. Han koblede russisk indblanding i valget nu, til Trumps forhold til Putin. USA oplever den største politiske krise i moderne tid, fordi Obama og Biden forsøgte at ødelægge Trumps kandidatur og da det ikke lykkedes, hans præsidentskab. Afsløringen af dette er sket i hård kamp med Demokraterne og CIA, FBI som har serveret løgn efter løgn. USA er polariseret fordi den ene side tror den er hævet over loven. Det er essensen af krisen: Demokraterne bruger løgn og magtovergreb og lader som ingenting. De lever i et parallelt univers. Biden svarede på alle spørgsmål: Not true. Hunter havde ikke modtaget penge fra Kina. Han havde ikke modtaget penge fra Rusland eller Kina og ingen i familien havde.

Biden står der som en gudfar som ved at ordstyreren ikke vil vove at rive masken af ham. Det er ”rules of the game” at han kan opretholde skellet mellem det som sker på scenen og det som foregår i kulisserne. De to må aldrig mødes.

Men stadig flere vælgere har opdaget at politikerne lyver. De siger en ting og gør noget andet, og løftene forbliver løfter.

Anti-Trump-medierne har satset alt på at løgnen skal vinde: De nægter at omtale Biden-familiens forretninger. Men dermed truer de selve tilliden til systemet: Det er finansministeriets eget kontrolorgan som dokumenterede at Hunter Biden fik 3,5 million dollar fra Moskvas borgmesterens kone, Yelena Baturina. Hun var på det tidspunkt verdens 3. rigeste kvinde. Hunters laptop, viser det sig, blev beslaglagt af FBI i forbindelse med efterforskning af hvidvaskning. Det vil blive svært vanskeligt for anti-Trump-medierne, at fortsætte med at forsvare Biden ved at nægte at dække disse afsløringer, som render ind.

Bidens svar: Not true, holder ikke. Det var et svaghedstegn at det var hans strategi for aftenen. På engelsk kaldes det ”stonewalling”. Pure afvisning. Denne mur kommer ikke til at holde. Biden snakker hele tiden om ”truth over fiction”.

Bidens har beriget på sig sin tidligere forretningspartner, Tony Bobulinski. Han var i Nashville og holdt pressekonference. Bobulinski var til stede da Bidens indgik lukrative aftaler med kineserne. Bobulinski vil overlevere sine papirer til efterretningskomiteen i Senatet.

Denne skandale kommer ikke til at forsvinde, selv om Biden skulle blive valgt.

Men det bliver han næppe.

Trump klarede sig godt. Han holdt sig på måtten. Han leverede gode svar og fik nogle fuldtræffere ind. Trump er en politiker som leverer. Han snakker om en virkelighed som ikke lader sig skjule. Han henviste til New York. -New York er blevet en spøgelsesby pga. Demokraternes politik, sagde Trump. -Det er byen, jeg voksede op i og elsker. Nu forlader alle som kan New York.

-Not true, sagde Biden.

Spørgsmålet er hvem vælgerne ved taler sandt.

 

ANNONSE