Kommentar

Kamala Harris fik en god start da ordstyreren åbnede med covid og klimaforandringer. Harris blev så beruset af sin egen charme at hun tog angrebene på Trump helt til yderlighederne. Trump er lov og orden-præsidenten og Harris støtter uroen. Det er hvad hun selv fik frem. Pence kunne rolig indkassere pointene.

Vicepræsidentdebatten blev ikke det slagsmål nogen havde spået. Det blev en helt kedelig forestilling, ikke mindst takket være en ordstyrer som var helt klart liberal, stillede kedelige generelle spørgsmål og styrede firkantet. Der blev aldrig nogen ophidselse når hvert indlæg kun måtte vare ti minutter.

Kamala Harris klarede sig godt den første halvdel. Hun ser godt ud og hun spiller på sit ydre som en køn kvinde kan. Men spørgsmålet er om seerne ser, at hun ved hun ser godt ud og dominerer den lidt kedelige hvide mand på den anden side. Harris kunne have godt af lidt ydmyghed, men det har hun ikke. Den første halvdel var Harris’. Det skyldes ikke mindst at den liberale moderator åbnede med covid og ”climate change” og grøn omstilling. Ikke på noget punkt fik Harris kritiske spørgsmål fra Susan Page. For hende var videnskaben helt klar, som den er for liberale mennesker. Dette ville en Trump utvivlsomt have taget fat i og konfronteret. Mike Pence er for smart.

ANNONSE

Men i den anden halvleg kom Pence stærkere. Han var god på lov og orden, og han var god på det militære og ikke mindst på økonomi og skattelettelser. Han var god der, hvor Harris tippede over. For i den anden halvdel snubler Harris i sin egen liberale fortid. Pence fik nogle fuldtræffere ind da han henviste til at Harris som en af bare ti senatorer stemte mod handelsaftalen med Mexico og Canada. Men han kunne have været endnu hårdere. Det var Harris som ødelagde det for sig selv ved at slynge det radikale manifest i ansigtet på Pence og seerne.

Harris var god når hun snakkede om Affordable Care Act og preexisting conditions, dvs. folk med kroniske sygdomme. Hun var demagogisk når hun sagde at «they are coming for you», men sådan er politik. Hvis hun havde holdt sig til sundhedsvæsenet, ville det have passeret. Men da hun begyndte på Charlottesville og George Floyd, tippede det over.

Ifølge Harris var det fredelige protester som fulgte George Floyds død. Harris er on record for at sige at uroen må fortsætte både nu og efter valget. Det var en klar godkendelse af volden som har hærget amerikanske byer i fire måneder.

Meningsmålinger viser at amerikanerne frygter borgerkrig. Det var ikke mulig at opfatte denne frygt på det gravkammerlignende podie, hvor debatten foregik, og heller ikke via ordstyrerens spørgsmål. Det var en steril, kedelig forestilling, blottet for det drama som har udspilet sig i gaderne.

Det var Harris som drog denne virkeligheden ind i studiet ved at sige at Breonna Taylor ikke fik en retfærdig behandling af storjuryen i Louisville. Her viste hun hvor radikal hun er. Harris står hundrede procent bag BLM. Hun snakkede om at det endelig skulle være muligt at opnå retfærdighed i USA. Det er sådan de radikale udtaler sig. Pence fastholdt hende: USA er ikke bygget på systemisk racisme. Men han kunne have været endnu tydeligere.

Han fik imidlertid frem at Trump og han står hundrede procent bag politiet. Dette er blevet en politisk skillelinje i løbet af sommeren. Biden og Demokraterne har ikke fordømt volden før i 11. time. Deres tavshed, mens statuer blev væltet og byer brændt, er noget alle har fået med sig. Protestene har haft Demokratens godkendelse og støtte. Dét er hvad amerikanerne har været optaget af.

Covid og volden flyder over i hinanden når New Yorks borgermester lukker 20 distrikter ned igen. Stemningen i New York beskrives som postapokalyptisk. Varehuset Macy’s, hvor nordmænd handler på Black Friday, er blevet plyndret. Dette har chokeret amerikanerne. På toppen af det hele har guvernør Cuomo og Bill de Blasio praktiseret en lockdown som dræber økonomien – og ikke mindst det sociale liv.

Harris satsede på at amerikanerne mener at det er Trump som er den hensynsløse og farlige. Men det er ikke sikkert amerikanerne ser det sådan længere. Prisen i de Demokratisk styrede byer og delstaterne begynder at blive høj. Den økonomiske aktivitet stiger i de Republikansk-styrede. Kontrasten er stor. Forsøgene på at lægge uroen og volden på Trumps skuldre, er en total fejlvurdering af vælgerens intelligens.

Harris bommede også da hun sagde at Trump kaldte faldne soldater for suckers and losers. Hun drog hele litaniet ind: Charlottesville, de militære, racisme og splittelse. Men amerikanerne har set hvem der har tyet til vold og racisme det sidste halve år. Polariseringen begyndte allerede under Obama. Det viste meningsmålinger.

Tirsdag publicerede Michelle Obama en video, hvor USA anklages for at være racistisk på samme måde som Harris ville have det til. Det er et budskap som ikke går hjem. Ikke når de samme politikere i næste øjeblik siger at de vil bringe nationen sammen.

Det er den modsætning som de liberale ikke forstår at de kommunikerer. De angriber mennesker for deres holdninger og menneskesyn, men hvad med dem selv? De hævder at være imod uretfærdighed. Hvis de er imod uretfærdighed, hvordan kan det være rigtigt at bruge vold? Dette er de radikales dilemma: De giver sig selv rettigheder de ikke under sine modstandere. De alene vide, og de har mandat fra historien til at forandre samfundet.

Dette blev tydeligt da Mike Pence måtte rejse spørgsmålet om at udvide antallet af dommere i højesteretten. Moderatoren klarede ikke at rejse dette spørgsmål, selv ikke når temaet var højesteret. Kamala Harris nægtede at svare. Igen med mange smil og flirten med publikum. Men nu arbejdede smilene mod hende. Dette er for alvorlig til at man kan flirte det væk. Biden nægtede at svare og veg udenom. Harris gjorde det samme. Det er i færd med at blive et af Republikanernes bedste argument: Demokraterne planlægger en revolution hvis de vinder.

Det mest katastrofale var da ordstyreren afsluttede med at spørge om Trump virkelig har tænkt sig at forlade Det Hvide Hus, hvis han taber. Han har jo sagt at han «får se», sagde Page. Det er hårrejsende at en moderator viser sig så partisk uden engang at være klar over det. Hver eneste dag kommer der nu meldinger om poststemmer som er fejlsendt, stjålet eller forsvundet. USA går mod et valgkaos, og det er Demokraterne som bevidst styrer mod en sådan situation. Men ordstyreren mener at det er Trump som er problemet! Det var et lavmål i debatten.

En journalist skal vide hvor opinionen og offentligheden befinder sig. Hvis der skulle blive valgkaos, vil det være livsvigtig at højesteret ikke bliver lammet med fire mod fire.

Ligesom Chris Wallace ødelagde Susan Page for sig selv, og var et levende bevis for krisen i det liberale Amerika. De har ingen evne til selvindsigt og selvkritik.

Harris blev en levende demonstration på en politiker, som tror hun kan surfe på de liberales selvgodhed og krævementalitet. Det gik godt så længe Harris kunne love to år med gratis college og offentlig sundhedsvæsen. Men når hun betegnede demonstranterne som fredelige, og kaldte den mest militærvenlige præsident i nyere historie for en som ”pisser på døde soldaters grave”, tippede det over.

Pence fik en fuldtræffer ind da han sagde at USA har hentet to af IS-morderne som var med til at dræbe tre amerikanske gidsler til USA, så de kan stilles for retten. Han henviste til at Kayla Muellers forældre sad i salen. Hun var IS-leder Abu Bakr al-Baghdadis personlige fange, og han torturerede og voldtog hende i 18 måneder. Det amerikanske militær planlagde at befri hende, men Biden og Obama nølede og udsatte operationen med en måned. Da de endelig slog til, kom de to dage for sent. «Forældrene tror at deres datter ville være i live hvis Trump havde været præsident», sagde Pence, og mindede om at Biden også var imod operationen som dræbte Osama bin Laden.

I USA er dette stort. Operationen som dræbte Baghdadi, var opkaldt efter Kayla Mueller.

Harris var også dum nok til at sige at Trump lytter mere på Putin end på sine egne militærfolk, og lader russerne udlove dusør for dræbte amerikanske soldater. Det var iranerne som lovede Taliban dusør for amerikanske soldater, og da Trump fik det at vide, gav han ordre om at dræbe Soleimani. De fleste amerikanere støtter en sådan beslutning.

De fleste amerikanere har fået med sig at Obama er ophav til udtrykket ”at lede fra de bagerste linjer”. Det var i forbindelse med Libyen.

Politik handler om at bekymre sig, og Trump har vist at han bekymrer sig om vanlige arbejdere og sønner og døtre som er sendt for at dø og blive lemlæstet i krige, som aldrig kan vindes.

Harris påstod at Trump havde tabt handelskrigen mod Kina. Hun påstod at han kun bekymrer sig om sine rige venner. Men amerikanerne ved at det er Biden som har milliardærene på sin side. Pengene strømmer ind til valgkampen, for de venter bare på at genoptage handelen med Kina når tolden fjernes.

Pence kunne have været meget hårdere med hensyn til Kina. Harris talte om at Biden var så åben om sit helbred, sin skat, og Pence slyngede ikke Bidens korruption tilbage i hovedet på hende.

Men mod slutningen fik han ind at Obama og Biden havde brugt FBI til at spionere mod og overvåge Trump-valgkampen.

– Det er jer som ikke accepterer resultater af valg; I har endnu ikke accepteret resultatet i 2016, sagde Pence.

Han henviste til dokumenterne, som er frigivet sidste uge og denne uge.

Det genstår at se hvor stor genklang disse afsløringer har i opinionen. Amerikanerne kan lide justice, men det skal være ægte retfærdighed og lighed for loven.

Harris og Biden forbindes med de liberales hang til privilegier for sig selv, og amerikanerne har fået nok af dem.

Det kan hænde de har gennemskuet Harris, siden hun lod sig friste til at gå planken helt ud.

Da ægtefællerne kom op, stod Pence der med sin kone; de så helt normale ud. Manden til Harris stod der med et stort mundbind. Det så corny og latterlig ud på en voksen mand. Det var som om han havde en ble i ansigtet.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

ANNONSE