Kultur

Diktet Молитва/Molitva (Bønner) ble skrevet av multikunstneren og kavalerioffiseren Mikhail Jurjevitsj Lermontov (1814-1841) etter at han vendte tilbake fra eksil i 1839. Et eksil som han ble ilagt etter å ha skrevet protestdiktet Poetens død, hvor han ga intrigemakeriet ved tsarens hoff skylda for å ha fremprovosert duellen som forårsaket forgjengeren Aleksandr Pusjkins tidlige død. Dette gjorde at han deretter ble behandlet med mistenksomhet og mistillit. Som ung mann innser Lermontov bittert at han ikke finner respons på sitt ønske om rettferdighet i menneskers hjerter.

Diktet passer ikke helt inn i religiøse rammer for Gud nevnes ikke. Ei heller noen hellige eller bibelske figurer. Men likevel lar det bønnens evne til å rense sjelen skinne gjennom. I dag er diktet høyt ansett blant tilhengere av u-ortodokse kristne læresetninger.

Den russiske komponist Pjotr Petrovitsj Bulakhov (1822-1885) satte musikk til Lermontovs linjer. som her fremføres av Olga Grusjina, sang, Nadjezjda Gorlova, klaver, Vera Sjisjko, fiolin, og Marija Mironova, cello.

В минуту жизни трудную …………..I livets vanskelige øyeblikk
Теснится ль в сердце грусть,……… Om trishet presses inn i hjertet
Одну молитву чудную ……………….En mirakuløs bønn
Твержу я наизусть. ……………………Sier jeg utenat
Есть сила благодатная ………………En nådens makt finnes
В созвучьи слов живых,……………. I samsvar med de levendes ord
И дышит непонятная, ………………Og puster en uforståelig
Святая прелесть в них. ……………..Hellig magi i dem
С души как бремя скатится, ………Fra sjelen som lettes for byrden av
Сомненье далеко — …………………..En fjern tvil
И верится, и плачется, ………………Og det tros og det gråtes
И так легко, легко……………………. Og så lett, så lett

ANNONSE

Læs også

Læs også