Kunstbilde

Bertel Thorvaldsen (1770–1844)
Gips, høyde 345 cm, Thorvaldsens museum, København.

Dette er å betrakte som originalutgaven av de utallige eksemplarer i alle formater og materialer av denne skulptur – som vel er en av de best kjente fremstillinger av den oppstandne Kristus (bemerk naglegapene i hender og føtter, samt lansesåret i høyre side).

Gipsmodellen var ferdig i 1821, marmorutgaven i Vor Frue Kirke i København ble satt opp i 1833, sammen med dåpsengelen og de tolv apostler, med Paulus som den tolvte.

Vi finner også to sitater fra evangeliene i forbindelse med skulpturen, over den kan vi lese Denne er min Søn, den elskede, hører ham! (fra Marcus 9,7) og på basen Kommer til mig (fra Matthaeus 11, 28)

Vi siterer fra muséets nettside:

Thorvaldsens skulptur, der forestiller Kristus, blev én af hans mest populære. Den var oprindelig bestilt af Slotsbygningskommissionen til at stå i Slotskirken ved Christiansborg Slot, men senere – mens Thorvaldsen var i København i 1819-20 – blev det besluttet, at den i stedet skulle stå i apsis, den østligste ende, af Vor Frue Kirke ved højalteret. Statuen blev senere af andre udført i mange afstøbninger og størrelser og kom til at stå i flere forskellige trosretningers gudshuse i USA og i Europa. I mindre størrelse stod den i talrige danske kirker – både på landet og i byerne. Statuen forestiller den genopstandne Kristus, der viser sig for menigheden med mærkerne i hænder og fødder fra korsfæstelsen.

ANNONSE

Læs også

Læs også