Kunstbilde

Christian August Lorentzen (1749-1828)
Olje på lerret, 63 x 78,5 cm, Statens Museum for Kunst, København.

Den fulle danske titel er: Den rædsomste Nat. Kongens Nytorv under Bombardementet Natten mellem 4. og 5. september 1807,

Napoleonskrigenes skiftende allianser, oppfattede trusler og ønsker om å dominere Europa førte til den britiske flåtens bombardement av København natten til den 5. september 1807, og det påfølgende Flåteranet senere samme år. Dermed trengte ikke britene å bekymre seg om den ikke helt ubetydelige dansk-norske marinen.

Etter dette gikk Danmark inn på Napoleons side – men uten flåten hadde de lite å bidra med.

En annen betydelig dansk kunstner, Christoffer Wilhelm Eckersberg (1783-1853) opplevde og foreviget bombardementet fra en annen vinkel, ikke så langt fra Kongens Nytorv. Til venstre kan vi kjenne igjen Trinitatis Kirke og Rundetårn. I begge bilder ser vi Vor Frue Kirkes tårn og spir i flammer.

Akvarell (?), format ikke oppgitt, i Det Kongelige Bibliotek, København.

ANNONSE

Læs også

Læs også