Nyt

Mohammed Alshamrani (21) lod sig indrullere på flyakademiet i Pensacola for at begå terror mod amerikanere.

FBI klarede at låse Pensacola-terroristen Mohammed Alhamranis telefon op selv om Apple nægtede. Apple føjer sig efter Kinas ønsker og deaktiverer app´s som dissidenter benytter sig af. Men de vil ikke hjælpe FBI med at opklare en alvorlig forbrydelse, sagde justitsminister William Barr.

FBI klarede at låse Pensacola-terroristen Mohammed Alhamranis telefon op selv om Apple nægtede.

Justitsminister William Barr og FBI-chef Christopher Wray holdt mandag pressekonference om Saudi-piloten, som dræbte tre og sårede otte på marinebasen Pensacola i Florida 6. december 2019. Meget af opmærksomheden kom til at handle om at et stort selskab som opererer fra amerikansk jord nægter at hjælpe amerikanske myndigheder.

Alshamrani handlede ikke alene. Han var del af Al Qaida på den arabiske halvø, AQAP,  og var jihadist længe før han kom til USA. Han fortsatte med at kommunikere med AQAP efter at han kom til USA og fik instruktioner om angrebet helt op til det skulle gennemføres.

ANNONSE

Alshamrani havde to IPhones som han havde med sig under angrebet. Han var så optaget af at de ikke måtte falde i politiets hænder, at han afbrød skydningen for at skyde mod telefonerne.

Det betød at de indeholdt vigtig information. FBI bad Apple om hjælp og havde rettens kendelse for at Apple skulle hjælpe dem.

”Det var tydeligt på det tidspunkt, at telefonerne sandsynligvis kunne indeholde meget vigtige oplysninger, “sagde Barr mandag.” Faktisk forsøgte Alshamrani at ødelægge begge telefoner, endda gå så langt som at løsrive sig fra skudkampen længe nok til at skyde en kugle ind i en af ​​telefonerne. ”

“Desværre ville Apple ikke hjælpe os med at låse telefonerne op,” tilføjede han”.

Ifølge FBI-chefen søgte Alshamrani til flyakademiet i Florida for at kunne udføre en “special operation”.

Alshamrani havde indspillet sit testamente på telefonen. Det samme som AQAP offentliggjorde to måneder senere. For FBI er det vigtig at få tilgang til bevismateriale så tidligt som muligt i tilfælde af at terroristen havde hjælpere i USA. Men FBI mistede fire værdifulde måneder på at måtte gøre jobbet med at låse telefonerne op selv.

Baseret på informationen de fandt, har USA gennemført en aktion mod et al Qaida-medlem i Yemen.

Barr brugte meget tid på at snakke om Apple. Samme historie udspillede sig efter terroren i San Bernardino i Californien i 2015.

Præsident Trump har personlig henvendt sig til Apple-chef Tim Cook for at få assistanse.

Barr sagde, det var totalt uacceptabelt, at et stort selskab kan nægte at hjælpe politiet i opklaringen af en alvorlig forbrydelse, og det en som fremdeles kan føre til mere skade.

Barr gennemhullede Apple da han sagde at selskabet ikke har haft skrupler ved at være samarbejdsvillig overfor kinesiske og russiske myndigheder. Der har Apple gået med til at inkorporere teknologi som passer disse regimers overvågnings- og kontrolbehov. Modsat har de inaktiveret app´s, som dissidenter bruger til at skaffe sig information eller undgå overvågning.

Det, som Apple nægter en demokratisk valgt regering, tilbyder de autoritære regimer, sagde Barr.

Det var en knusende udtalelse som efterlod Apple ribbet tilbage.

Trump overvejer tiltag mod Big Tech både for deres politiske slagside, deres censur og kontrol – træk som minder om Kina – og har antydet, at han måske vil ramme dem på skatten.

Mange amerikanere ser Apples sabotering af politiet og det koster selskabet goodwill.

 

ANNONSE