Kunstbilde

Albrecht Dürer (1471-1528)
Tresnitt, 12,8 x 9,8 cm, The Metropolitan Museum of Art, New York.

Trykket er hentet fra Dürers Die kleine Passion (Den lille pasjon), en serie tresnitt med motiver fra Jesu lidelse og død, hentet fra NT og helgenlegender. At det kalles Den lille, er utelukkende på grunn av trykkenes størrelse.

I bildet fremstilles den hellige Veronica mellom apostlene Petrus (med nøkkel) og Paulus (med det sverd han etter tradisjonen ble halshugget med).

Legendene forteller at da den hellige Veronica så at Jesus ble ført til Golgata for å korsfestes, tok hun et tøystykke og tørket blod og svette fra hans ansikt. Og hun oppdaget at Jesu portrett var blitt overført til tøystykket, som senere har blitt omtalt som Veronicas svededuk.

Mere om tradisjonene rundt St. Veronica kan vi lese her og her.

ANNONSE

Læs også

Læs også