Kunstbilde

Albrecht Dürer (1471–1528)
Etsning. 39,3 x 23 cm, Statens Museum for Kunst, København

Muséets danske titel er Bortførelse på en enhjørning, alternativt Proserpinas rov.

Motivet virker avgjort mytologisk – men man vet rett og slett ikke om det er basert på noen myte, og det er ikke usannsynlig at det rett og slett er et fantasimotiv.

Albrecht Dürer var usedvanlig vel bevandret i grafiske teknikker, til å begynne med tresnitt, men også kobberstikk. Vi finner også noen få etsninger, en teknikk han ganske raskt sluttet å bruke. Årsaken sies å være at han benyttet plater av jern. Som kjent har jern en tilbøyelighet til å ruste, og på enkelte eksemplarer av dette trykket kan man se rustflekker. Så han gikk tilbake til kobberstikk og tresnitt, som er mer arbeidskrevende, men også lettere å styre enn etsning, der man ikke alltid kan forutse resultatet.

ANNONSE

Læs også

Læs også