Kommentar

Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Der er mange måder at tackle Kinasygen på. P1 er gået i ren hypokondrimodus og handler ikke om andet end sygdom og fornemmelser. Det kan man godt fylde hele dagen med. Den tidligere engelske PM Gordon Brown, foreslår “en verdensregering.” Westerholm skriver, om den krudttønde Sverige er blevet, og Kasper Støvring kommenterer på Facebook artiklen om svensk sammenbrud, der også er nået frem til Berlingske

Sandheden om den svenske strategi er vel, at landet ikke har råd til at lukke samfundet ned, og at myndighederne ikke har magtmidlerne til det. Over 55 områder er stort set uden for jurisdiktion i et land, der ifølge politichefen har krigslignende zoner. Man forstår bekymringen. Når økonomisk tilbagegang rystes sammen med etnisk diversitet, så har man en sprængfarlig cocktail – som også Niall Ferguson skriver i sin bog om det tyvende århundredes barbari, The War of the World.

Financial Times: Coronavirus ‘medicine’ could trigger social breakdown

Coronavirus ‘medicine’ could trigger social breakdown Jacob Wallenberg tells governments to consider economic threat from crisis Jacob Wallenberg: “There will be no recovery. There will be social unrest. There will be violence. There will be socio-economic consequences: dramatic unemployment. Citizens will suffer; some will die”

If the crisis goes on for long, unemployment could hit 20-30 per cent while economies could contract by 20-30 per cent, he warned. “There will be no recovery. There will be social unrest. There will be violence. There will be socio-economic consequences: dramatic unemployment. Citizens will suffer dramatically: some will die, others will feel awful,” he added.

Mr Wallenberg said he wanted to start a debate about the long-term consequences of the crisis. “I am dead scared of the consequences to society,” he said. “I want to put the view — what else can we do? Right now, we’re just going on one path . . . We have to weigh the risks of the medicine affecting the patient drastically. “How does tomorrow look like? One of these days there is a tomorrow.. We have to prepare ourselves as well.”

Europe faces coronavirus choice: to close economy or not His home country of Sweden is a global outlier in its response to coronavirus, keeping schools and borders open and making fewer restrictions than other European countries. There has also been a significant debate about whether the economic costs of certain restrictions outweigh the health benefits. Mr Wallenberg said the Swedish debate had been very much “business versus life” but he wanted to take a “life versus life” perspective.

ANNONSE