Nyt

Det er en rimelig banal konklusion, men mere logisk end Bonnichsens ‘Kat bider hund’-spekulationer. En historie fra JP.dk – Spiontjeneste: Løsladelse af terrordømte vil øge risikoen.

“Løsladelsen i de kommende år af et ‘betydeligt antal’ terrordømte og radikaliserede personer fra europæiske fængsler udgør en risiko, som kan øge terrortruslen.

Sådan lyder advarslen fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) i en risikovurdering, som blev offentliggjort fredag. Samme dag dræbte en prøveløsladt terrorist to personer på London Bridge i den engelske hovedstad, og den militante terrorbevægelse Islamisk Stat (IS) tog efterfølgende skylden for angrebet.

‘Der er nogle fængslede radikaliserede personer i Danmark. Og i andre lande i Europa er der rigtig mange. De vil inden for en årrække komme ud af fængslerne. Det vil få en betydning i de kommende år,’ siger Stine Berner, sektorchef med ansvar for kontraterror i FE.

(Forsvarets Efterretningstjeneste, Efterretningsmæssig Risikovurdering 2019)

“I dag udspringer den væsentligste terrortrussel i Vesten fra enkeltpersoner og små celler, som udfører relativt simple angreb med begrænset planlægning og begrænsede ressourcer. … Radikalisatorer og hjemvendte fremmedkrigere udgør derudover en betydelig faktor i trusselsbilledet i vestlige lande. Siden 2016 er det kun lykkedes få vestlige frem- medkrigere at rejse tilbage til deres ophavslande fra Syrien og Irak. I modsætning til dem, der kom hjem før 2016, har flere af de fremmedkrigere, der vil returnere
i den kommende tid, mere aktivt tilvalgt den ekstreme voldsudøvelse, der i stigende grad karakteriserede ISIL’s herredømme.

Terrortruslen i Europa påvirkes derudover af fraværet af en oplagt, tilgængelig konfliktzone at rejse ud til. Mellem 2013 og 2016 rejste over 5.000 personer fra Europa til Syrien for at tilslutte sig ISIL og al-Qaida-relaterede grupper. Konflikten i Syrien har haft en kraftigt radikaliserende effekt på islamistiske miljøer, men har paradoksalt nok også fungeret som en slags ventil, der for en periode drænede Europa for et stort antal af de mest radikaliserede personer. Det har ikke været tilfældet siden 2016. Sammenholdt med det betydelige antal radikaliserede personer, der vil blive løsladt fra europæiske fængsler, vil dette kunne påvirke de radikaliserede islamistiske miljøer i Europa i de kommende år.” (FE)

ANNONSE