Kopierede/fra hoften

Salafistene i Hizb ut-Tahrir på Slotspladsen 22. mars 2019. Foto: Steen Raaschou.

Fredag kom jeg for skade, at høre lidt af ‘Ugen ud’ på Radio4, hvor Jens Folmer Jepsen kommenterede ugens nyheder. Efter en historie om ‘yderligtgående højreorienterede svin’ (nationale socialister), problematiserede han, at Danmark ikke tog ’25 danske børn’ hjem fra Syrien, da de alternativt ville udvikle et had til Danmark. Logikken er 100 procent halal, for Danmark har i sagens natur hverken interesse i at integrere 25 familier, selv hvis de blot er jihadistiske, og ikke terroristiske. Det bedste forhold til Koran-tro vil altid være fysisk afstand.

Kronik af ph.d. Tore Refslund Hamming i Berlingske – Homegrowns – ikke fremmedkrigere – udgør den største terrortrussel i Danmark og i Vesten.

“Den offentlige debat har det seneste stykke tid særligt omhandlet spørgsmålet om hjemtagelse af kvinder og børn. Tilbage i august 2019 argumenterede jeg i en kronik i Politiken for, at kvinder og børn skulle hjemtages hurtigst muligt. Det var ikke kun det rigtige at gøre fra et moralsk og juridisk perspektiv, men også det sikreste. Men, som jeg skrev i en kronik i Berlingske i 2018, har det faktisk også altid været min holdning, at Danmark ville blive et sikrere sted, hvis vi tog alle vores udrejste hjem – også mændene.

Store dele af det danske politiske landskab med stærk assistance fra højrefløjen har over årene opbygget et skræmmebillede af fremmedkrigere som den ultimative trussel mod Vesten. Det er ganske enkelt en misforståelse. Skønt nogle vestlige fremmedkrigere har intention om at udføre terrorangreb i deres hjemlande, og der historisk har været tilfælde af vesterlændinge, som er rejst ud for så at vende hjem og orkestrere terror, er tilfældene ganske få.

… Ifølge data fra de anerkendte norske forskere Petter Nesser og Thomas Hegghammer har der i Europa siden 2014 været udført 67 militante islamistiske terrorangreb. Kun seks af disse angreb har involveret fremmedkrigere som gerningsmænd. …

Kigger man på det totale antal af udførte og forsøgte angreb, har der været fremmedkrigere involveret i 21 ud af 132 angreb og angrebsforsøg. Overraskende nok viser de to forskeres data også, at et angreb faktisk har langt større chance for at blive gennemført, hvis der ikke medvirker nogle tidligere fremmedkrigere.

Dette skyldes sandsynligvis, at fremmedkrigeres involvering gør det betragteligt nemmere for europæiske sikkerhedstjenester at identificere angrebsplanlægning. …

Ser vi på de danske terrorsager, både i et historisk lys og den seneste bølge siden 2014, er kendetegnet, at terrortruslen udgår fra såkaldte homegrowns. … Deres radikalisering er ikke foregået i Syrien, Afghanistan eller Somalia, men i ekstremistiske og militante kredse i Danmark eller over internettet. Både i Europa og i USA udgår terrortruslen altså primært fra lokale miljøer, der ikke lige er til at fjerne, som politikerne forsøger sig med fremmedkrigere. …

Selvom det er vanskeligt for mange at forstå, er alle jihadister ikke terrorister. Det er simpelthen fakta. Langt hovedparten tilslutter sig jihad af helt andre, og i nogle tilfælde ganske noble, årsager, og er stærke modstandere af vestlige terrorangreb.

Det problem, vi så ofte ser, når noget sikkerhedsliggøres, er, at faglighed tilsidesættes…”

ANNONSE