Kunstbilde

Sølvgelatinkopi, ukjent fotograf.

I forbindelse med Krystallnatten, 9/10 november 1938, ble i alt 267 synagoger i Das Reich (Ostmark og Sudetenland inkludert, noen dager senere også i Freistadt Danzig) ødelagt. Jødiske gravplasser ble skjendet, og mer enn 7000 forretninger og 29 stormagasiner skadet eller fullstendig ødelagt. Videre ble fler enn 30 000 jødiske menn arrestert og satt i konsentrasjonsleirer, for det meste i Dachau, Buchenwald og Sachsenhausen. I forbindelse med selve pogromen mistet 91 jøder livet, og senere anslag antyder at enda flere senere døde på grunn av blant annet mishandling, og at så mange som 638 begikk selvmord. De materielle ødeleggelsene bekymret visstnok Hermann Göring sterkt, og han skal ha bemerket at:

Mir wäre lieber gewesen, ihr hättet 200 Juden erschlagen und hättet nicht solche Werte vernichtet!

(Jeg ville likt bedre at dere hadde slått i hjel 200 jøder, og ikke ødelagt slike verdier!)

Hannovers synagoge, bygget i 1867-69 etter tegninger av Edwin Oppler (1831-1880) unnslapp ikke den nazistiske mobben.

Synagogen før ødeleggelsen (fotograf ikke oppgitt).

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Et billede siger mere

Vor tids paria

Læs også