Kunstbilde

Tadeusz Przypkowski (1905-1977)
Sølvgelatinkopi i Bymuséet, Kraków.

Tadeusz Przypkowski var en polsk kunsthistoriker og fotograf, og dette bildet tok han på Jozef-gaten, på polsk Ulica Józefa, i bydelen  Kazimierz i Kraków. Denne gate er oppkalt etter den østerrikske keiser Josef II (1741-1790), og var tidligere kjent som ulicą ŻydowskąDen jødiske gate. Der finner vi også den gamle synagogen, visstnok grunnlagt en gang på 1400-tallet med senere påbygninger, og et jødisk museum. Synagogen ble sterkt skadet under den nazistiske okkupasjonen, og ble i etterkrigsårene stående og forfalle ytterligere. Siden 1988 pågår det restaureringer.

Før 1939 er det antatt at det fantes rundt 68 000 jøder i Kraków. I 1940 ble jødene fordrevet fra Kraków, og de omtrent 1500 som ble igjen i Kraków-ghettoen ble sendt til gassing i Bełżec i 1943. Om denne utryddelsesleiren kan det berettes at bare 7 jøder overlevde, og én av dem kunne vitne om det.

ANNONSE

Læs også

Læs også