Kunstbilde

Fotograf ikke kjent.

Smadret utstillingsvindu, Berlin, 10. november 1938

Krystallnatten, den verste pogrom siden middelalderen, fant sted over hele Tyskland – Østerrike (Ostmark) inkludert – natt til 10. november 1938. Over 1000 synagoger ble satt i brann (95 av dem bare i Wien), og 7000 jødisk-eide forretninger ble ødelagt eller skadet. Det skal også ha vært 91 dodsofre i direkte forbindelse med opptøyene, men det er antydet at tallet er noe lavt, 30 000 jøder ble arrestert, og til dels grovt mishandlet i de følgende dager. Den britiske historiker Richard J. Evans antyder at det totalt sett er tale om flere hundre dødsfall i tilknytning til Krystallnatten.

The Times i London skrev:

No foreign propagandist bent upon blackening Germany before the world could outdo the tale of burnings and beatings, of blackguardly assaults on defenseless and innocent people, which disgraced that country yesterday.

Krystallnatten var bare begynnelsen.

ANNONSE