Nyt

Synagogen blev vandaliseret og påsat ild i Tunesien kort efter den dødbringende eksplosion på et hospital i Gaza tirsdag aften. Flere hundrede hærværksmænd lavede alvorlig skade og satte ild på en historisk synagoge i Al Hammah i Tunesien.

Synagogen var ikke længere i brug, da der ikke længere bor jøder i Al Hammah, men den har været et vigtigt minde om byens jødiske historie, og graven til en rabbiner på stedet, der levede i det 16. århundrede, har været et pilgrimsmål for nogle jøder, skriver The Times of Israel.

Optagelser fra hærværket blev delt på sociale medier. Den hollandske migrationsforsker Ruud Koopmans drager paralleller til Krystalnatten.

Vandalerne hakker på synagogens vægge, men politiet greb ikke ind:

Videoer, der blev delt bredt på sociale medier, viste mennesker, der plantede palæstinensiske flag og skar i synagogens stenvægge, alt sammen uden nogen politiindsats.

Tunesiens præsident har siden lovet at øge sikkerheden for jøder i landet, men kritiserer samtidig Israel.

Jødiske mål er blevet angrebet flere steder, efter at den seneste konflikt i Gaza brød ud:

Hændelsen, der har frataget Al Hammah et vigtigt vidnesbyrd om sin jødiske fortid, kommer i kølvandet på angreb på andre jødiske og israelske steder rundt om i verden, herunder Tyskland, Frankrig, Portugal, Kina og Australien, mens Israel gengælder i Gazastriben efter Hamas’ dødbringende chokangreb på Israel den 7. oktober, hvor omkring 1.400 mennesker blev massakreret, hovedsageligt civile, og omkring 200-250 blev bortført og ført til Gaza.

Hamas og Hamas-venlige medier i Vesten var hurtige til at give Israel skylden for eksplosionen på hospitalet, men alt peger i retning af, at det skyldtes en palæstinensisk raket, der var gået forkert.

ANNONSE

Ifølge Times of Israel bor der cirka 1.000 jøder i hele Tunesien.

ANNONSE