Kunstbilde

Peter Paul Rubens (1577–1640)
Olje på lerret, 564 x 408 cm, St. Augustinuskerk, Antwerpen.

Madonna med barnet på fanget troner sentralt øverst, bak Madonna sannsynligvis Josef, til høyre for dem etter alt å dømme Døperen Johannes, og to vingeløse putti med et lam – Agnus Dei. Øverst til venstre finner vi St. Peter i blått og gult med sin nøkkel, og Paulus med det sverd han i følge legendene ble halshugget med. Den langhårede dame som hilser på lille Jesus kan ikke være noen annen enn Maria Magdalena, som i følge evangelisten Johannes var den første han traff og talte med etter sin oppstandelse.

Den lettkledde unge mann i forgrunnen har hånden på et pilekogger, og lar seg identifisere som St. Sebastian. Den jernkledde mann til venstre for ham er nok St. Georg, som for anledningen har tatt med seg dragekadaveret. De fire kvinnelige helgener ovenfor ham har ingen andre tydelige attributter enn at én av dem holder en skålvekt, som ellers opptrer hos St. Michael.

Bak St. Sebastian finner vi en mannlig helgen (med ryggen mot betrakteren) i militær utrustning, som ser ut til å holde en planke, og nederst til høyre to geistlige av åpenbart høy rang i fullt ornat, og en eremitt (etter klærne å dømme), som kan være St. Antonius.

ANNONSE

Vi ser også to små vingede englebarn, den ene bringer blomster, og den andre er i ferd med å blomsterkrone Madonna.

ANNONSE

Læs også

Læs også