Kunstbilde

Duccio di Buoninsegna (c. 1255–60 – c. 1318–19)
Detalj av altertavle, tempera og forgylling på tre, Museo dell’Opera Metropolitana del Duomo, Siena

Nåværende dimensjoner for hele tavlen er 213 cm × 396 cm, men strukturen sies opprinnelig å ha vært hele fem meter høy. Altertavlen ble oppstilt i 1311, og fikk stå i fred til 1505, da det ble besluttet å dele den opp og lage to nye tavler. Den opprinnelige innramningen gikk tapt, og noen av enkeltpanelene forsvant, eller havnet i andre samlinger.

Denne Wikipedia-artikkelen har blant annet opplysninger om de enkelte paneler. WGA har artikler om både altertavlen og ikonografiske opplysninger om enkeltbildene

Hovedpanelet på forsiden er en Maestá, en tronende Madonna med barnet omgitt av engler, apostler og helgener. Fra venstre ser vi den hellige Katarina av Alexandria, apostelen Paulus og evangelisten Johannes (her usedvanlig nok fremstilt som en eldre mann), og til høyre for Madonna Døperen Johannes, apostelen Petrus og den hellige Agnes. I forgrunnen Sienas spesielle skytshelgener, St. Ansanus, St. Sabinus, St, Crescentius og St. Victor. Aller øverst finner vi de ti øvrige apostler.

Malerstilen omtales dels som byzantinsk. dels som gotisk – men vi kan kanskje skjære igjennom og kalle det for proto-renessanse.

ANNONSE

Læs også

Læs også