Kunstbilde

Geertgen tot Sint Jans (C.1460-c.1495) og/eller hans verksted.
Olje på eiketre, 137,2 x 105,8 cm, Rijksmuseum, Amsterdam.

Familiestevnet finner sted i en gotisk kirke, fra venstre i forgrunnen den hellige Anna, Jesu mormor i følge apokryfene, Maria med Jesusbarnet, og til høyre for henne, hennes slektning i følge evangeliet etter LukasElisabeth med sin sønn Johannes Døperen. Bak Anna hennes mann Joachim og Marias mann Josef. Bak Elisabeth Marias søstre Maria Salome og Maria Kleopas. Ved alteret Alfeios, Sebedeus og Zacharias, Døperens far. Foran alteret ser vi den senere apostel Judas Thaddeus i ferd med å ta seg av alterlysene. I mellomgrunnen leker de senere apostler Simon, Jakob og Johannes, de to siste Sebedei sønner i følge evangelietekstene. På selve alteret en skulptur av Abrahams offer av Isak, som heldigvis ble avverget i siste sekund.

Med unntak av Anna og Joachim er alle de nevnte personer omtalt i de kanoniske evangelier.

ANNONSE

Læs også

Læs også