Kunstbilde

Ukjente kunstnere, mosaikk i Sant’Apollinare Nuovo, Ravenna.

Beretningen om helbredelsen av kvinnen som hadde menstruert i 12 år finner vi i alle de tre synoptiske evangelier, her etter Marcus 5, 25-34 (DNB 1930), hos alle innskutt i fortellingen om oppvekkelsen av synagogeforstenderen Jairus’ datter.

Og der var en kvinne som hadde hatt blodsott i tolv år; og hun hadde lidt meget av mange læger og satt til alt det hun eide, og hadde ikke hatt nogen hjelp av det, men var heller blitt verre; da hun hadde hørt ryktet om Jesus, kom hun midt iblandt folket og rørte bakfra ved hans klædebon. For hun sa: Kan jeg få røre, om det så bare er ved hans klær, så blir jeg helbredet.

Og straks uttørkedes hennes blods kilde, og hun kjente i sitt legeme at hun var helbredet for sin plage. Og Jesus kjente straks hos sig selv den kraft som gikk ut fra ham, og han vendte sig om i hopen og sa: Hvem var det som rørte ved mine klær? Og hans disipler sa til ham: Du ser at folket trenger dig på alle kanter, og du sier: Hvem var det som rørte ved mig? Og han så sig om for å få øie på henne som hadde gjort dette.

Men kvinnen kom redd og skjelvende, for hun visste hvad som var skjedd med henne, og hun falt ned for ham og sa ham hele sannheten. Da sa han til henne: Datter! din tro har frelst dig; gå bort i fred, og vær helbredet for din plage!

Marcus 5,37 antyder at de tre personer til høyre er apostlene Peter, Jakob og Johannes – de to sistnevnte Sebedei sønner. I alle fall følger personen i midten den etablerte ikonografi for apostelen Peter, en gråhåret og skjegget middelaldrende mann.

Og han lot ingen følge med sig uten Peter og Jakob og Johannes, Jakobs bror.

Den hvitkledde person til venstre opptrer i flere av mosaikkene, og kan muligens være en personifikasjon av evangelisten.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Læs også