Nyt

”Vetenskapsskolan” i Kortedala udenfor Gøteborg. Foto: Facebook

Elleve personer som har vært ansat ved en offentlig støttet muslimsk friskole i Sverige, kan knyttes til et voldsforherligende islamistisk miljø som holdes under opsigt af den svenske Säkerhetspolisen (Säpo), og blandt disse var mindst fire returneret fra krigen i Syrien.

Det fremgår af undersøgelser af den muslimske ”Vetenskapsskolan” som er blevet udført af Doku og Expressen, hvor det også afsløres at flere af personerne, det gælder, har større eller mindre grad af tilknytning til den islamske stat (IS).

Oplysningerne er til dels stærk kost:

En 33-årig kvinde rejste med sine børn ned til Syrien i 2013 for at bo i et af terroristgruppen Jaysh al-Muhajireen wal-Ansars kvindehuse.

Familien forsørgedes af terrorgruppen, som lidt senere skulle indgå̊ i IS, medens kvindens daværende mand Hassan Al-Mandlawi var en af gruppens befalingsmænd.

Den 33-åriga kvinnan anställdes av Vetenskapsskolan efter hemkomsten till Sverige. Hennes dåvarande make Al-Mandlawi, dömdes till livstidsfängelse för terrorbrott begångna i Syrien efter att filmer hittats där han är med då två män fick halsen avskurna samma år familjen var där.

Ekstremismen ved den aktuelle skole, som har virksomhed i Gøteborg, Gävle og Halmstad, har gjort sig gældende selv på toplederniveau: Den 15. maj blev skolens direktør Abdel-Nasser El Nadi, arresteret af Säkerhetspolisen (Säpo) og sat i forvaring som trussel mod rigets sikkerhed i egenskab af radikal islamist.

ANNONSE

En 60 år gammel kvinde som også har været ansat ved skolen, rejste til Syrien for at bo i nærheden af datteren, som var rejst i forvejen og havde giftet sig med en kendt terrorist. En 32 år gammel mandlig ansat som også var rejst til Syrien, skrev et digt da IS erobrede Mosul:

Det är ett maktskifte på gång
för det här är nya tider
Våra lejon har vaknat och
plockar vinst i sina strider
Huvuden kommer att rulla
som inte förtjänar några axlar.
Systemen kommer
splittras enkelt
som att krossa en flaska.

Skolelederen ved Vetenskapsskolan i Gøteborg, Sven-Erik Berg, bliver konfronteret med at en af de fire, som var returneret fra Syrien, fremdeles er ansat. Han siger, at skolen har et vældig tydeligt værdigrundlag, og at personen det gælder, nu har taget afstand fra IS.

Når den her person var nede i Syrien, hvad var den personens indstilling så?

Det har jeg ikke spurgt om.

Hvornår vil regeringen kaste islamisterne ud af skolen? spørger Expressen på lederplads. Ukulturen ved ”Vetenskapsskolan” har stået på i mange år:

Officiellt är skolorna konfessionsfria, men gång på gång slår Skolinspektionen ned på att religiösa inslag förekommer. Redan 2012 fick skolan kritik för att lågstadieelever undervisades i religion – i strid med läroplanen – och då enbart i ”islam, bön och arabiska”. Senare inspektioner visade att flickorna fick sitta längst bak i klassrummet under vissa lektioner, och att sexualundervisningen, av kulturella hänsyn, var obefintlig.

Det er fuldkomment absurd, at radikale islamister må drive skattefinansieret skolevirksomhed i Sverige, konkluderer avisen.

Men absurditeterne hører efterhånden til hverdagens orden, ikke mindst i vort østlige naboland. Lignende tilfælde har også været påvist i Storbritannien.

 

ANNONSE