Nyt

Svenske kvinder græder over afghanske mænd, der ikke har fået opholdstilladelse i Sverige og som derfor skal sendes tilbage til Afghanistan. Tirsdag aften lettet et fly med 10 personer, som Gøteborgs-posten dramatisk skriver er blevet ‘tvangsdeporteret’.

 – Idag gråter vi men i morgon fortsätter vi att kämpa, sier Kinna Skoglund, talsperson for Vistårinteut.

Vistårinteut (Viholderdetikkeud). Tabet af de unge afghanske mænd, som ikke var helt så unge som de påstod, er uudholdeligt for de svenske kvinder. Tja.., de meningsmålingerne i Sverige tyder på, at der er mange, der ikke kan holde det ud, men ganske vist på en noget anden baggrund.

– Vi har kontakt med 14 av dem, säger Kinna Skoglund, talesperson för nätverket, och berättar att de står på varsin sida av ett fönster, vinkar till varandra och skickar sms till varandra.

Et eksempel på et afghansk barn som viste sig at være både gammel nok og voksen nok til å blive sendt hjem. 

Gøteborgs-posten spørger Kinna Skoglund:

Vad kommer hända med de som flygs till i Afghanistan?

– De släpps av i Kabul. Afghanistan säger att det ska vara ett ordnat mottagande och det ordnade mottagandet består av två veckor på hotell. Om de vill. Sedan får de klara sig helt själva, säger Kinna Skoglund.

Det får Gøteborgs-posten til at konkludere: Så står de där, ensamma, utan pengar.

Kinna Skoglund beretter om selvmord blandt dem, som skal sendes hjem, og frygten hos ‘pigerne og drengene’.

Pigerne? Hvor mange afghanske piger skal sendes tilbage efter at være er kommet alene til Sverige og har løjet om sin alder?

Sidste gang et fly lettede fra Sverige i den anledning var den 10 december sidste år.

– Efter det var det sju självmord. Och i går var det ett i Värmdö. Nu börjar det igen. Det sätter igång ångest hos de här tjejerna och killarna att nästa gång är det jag. Då väljer de, det är ett helt kallsinnigt val, de väljer hellre att dö här än att åka tillbaka, säger Kinna Skoglund och berättar att en ambulans kom till förvaret i Kållered under måndagen efter att en av männen kollapsade.
– Han slutade fungera, han fick panikångestattack och kunde inte andas. Ambulansen kom och hämtade honom.

Men det kender myndighederne ikke noget til:

– Vi känner inte till något sådant fall, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst om måndagens händelse.

Artiklen bærer stærkt præg af sorgen over tabet af de aghanske mænd. Gøteborg-posten går endda så vidt, at den offentliggør en række krisenumre man kan ringe til, hvis man ønsker hjælp til sorgarbejdet.

ANNONSE

Det er til gengæld småt med sympatien blandt Gøteborg-Postens læsere, hvis man da skal tro avisens kommentarfelt på Twitter:

  • Jag står inte ut med alla dessa våldtäkter, inbrott och rån som den gruppen begår.
  • Vem skriker och gråter? De vuxna männen eller de nästan lika vuxna svenska kvinnorna?
  • Protestanterna gråter nog mest!
  • 79 500 kvar av 2015 års invasion av bidrags- och sexualparasiter.
  • kan väl resa efter sina älskare till Afghanistan…

GP

ANNONSE