Nyt

Fekri Hamad skal være blevet pågrebet da han var sammen med en anden islamisk prædikant, som tidligere var dømt til seks måneders fængsel for brud på terrorlovgivningen samt brud på våbenloven. Denne prædikant blev imidlertid ikke pågrebet. 

Seks fremtrædende islamister blev interneret på ordre fra det svenske sikkerhedspoliti i maj. Säpo kræver nu at muslimerne skal udvises af Sverige.

At Säpo slår til nu hænger sammen med at der har været stærk vækst i antallet af radikale islamister de sidste år, fra nogle hundrede til flere tusind, siger Fredrik Hallström, assisterende enhedschef for kontraterror til TT:

– Vi føler uro over tilvæksten. Derfor agerer vi nu.

Det er usædvanligt at Säkerhetspolisen er så hård i filten, at de tager personer, der udpeges som en trussel mod rigets sikkerhed, internerer dem og begærer at Migrationsverket skal udvise dem.

ANNONSE

Terrortruslen stiger nu med skræmmende hastighed, skriver Fredrik Sjöshult i Expressen.

Han har tidligere kritiseret Säpo for hemmelighedskræmmeri omkring de seks muslimske mænd, som er interneret ifølge loven om særskilt udlændingekontrol, LSU. Det rigorøse hemmelighedskræmmeri kan føre til konspirationsteorier og stigende modsætninger i samfundet, mener han.

Säpo letter nu lidt på sløret og bekræfter, at der er seks personer interneret.

Hvis de ikke kan udvises – Sverige udviser ikke terroranklagede som risikerer dødsstraf eller tortur i deres hjemlande – tillader svensk lov kun at de tilbageholdes i tre måneder. Derefter må de sættes på fri fod mod meldepligt nogle dage i ugen.

Et eksempel på tandløs svensk terrorlovgivning, mener Sjöshult.

Muligheden af at overvåge terrorstemplede elektronisk med fodlænke bør udredes lige nu af regeringen men en eventuel lovændring kommer til at vare to-tre år.

Säpos indsats forklares med et ”ekstra intenst arbejde mod ekstremistmiljøer” og Säpo siger tydeligt, at det handler om personer som skal udvises på grund af at de har været toneangivende og i lang tid bidraget til radikalisering.

Indsatsen må også ses på baggrund af at flere IS-terrorister ventes at returnere til Sverige:

Enligt Säpo har det funnits en oro för att de skulle komma hem till starka extremistmiljöer och därför har det varit akut att ta ledarna i förvar.

Svea Hovrätt kommer formentlig snart til at frifinde de uzbekere, som står tiltalt for terrorforberedelse, skriver Fredrik Sjöshult.

David Idrisson, som dömdes för terrorförberedelser i tingsrätten, är inte längre häktad och Bakthiyor Umarov har inte häktats i väntan på dom. Det betyder att de kommer att frias för den allvarligaste anklagelsen men möjligen dömas för misstankar om terrorfinansiering.

Både Idrisson och Umarov har tagits i förvar enligt LSU av Säpo efter att de släppts från häktningen i terrormålet men de räknas inte in i insatsen mot de sex tongivande muslimska ledarna som varit aktuella under maj.

ANNONSE