Nyt

En imam i Italien står tiltalt for mishandling af eleverne ved en koranskole. Selv forstod han ikke at det var galt. Forældrene fra Bangladesh havde heller ingen problemer hans metoder.

NRKs Tormod Strand vakte for en tid tilbage opsigt med reportager om grov mishandling på koranskoler i Somalia, hvor næsten fire ud af ti unge med somalisk baggrund i Norge har været sendt til.

Nu kan det se ud til at lignende praksis også forekommer i Europa.

Sidste sommer indledte politiet i Padova i det nordøstlige Italien efterforskning af en imam, som driver en koranskole i byen. Politiets interesse blev udløst af bekymringsmeldinger fra flere lærere i den offentlige skole, efter vidnesbyrd fra elever om brug af vold ved koranskolen, som frekventeres af syv til elleve år gamle børn med baggrund i Bangladesh.

ANNONSE

Fem dages overvågning af moskeen med skjult kamera var tilstrækkeligt til at fastslå at det børnene havde fortalt, var sandt, oplyser  Corriere della Sera. Volden og truslerne fra den strenge 23 år gamle imam Shahadat Hossein omtales af den italienske avis som hverdagstortur.

Anklagemyndighederne hævder at billederne viser hvordan all undervisningen «kendetegnes ved et klima af total frygt, næsten terror». De små, fromme børn i Padova tvinges til abe helt til klokken ni om aftenen. På optagelserne er en af dem helt udmattet.

Eleverne – som er optil femten stykker under eftermiddagstimerne – må bede på deres knæ og lære arabisk: Hvis de begår fejl eller ikke opfører sig ordentlig, vanker der straf. Det begynder med trusler: «Jeg skal rive øret af dig», «hvis du laver mere lyd, skal jeg slå dig med kæppen», «læs højere, ellers river jeg af kinden dig ». Det fortsætter med slag

Slagene kunne være så hårde at eleverne mistede balancen.

En pige havde også betroet sin skolelærer, at eleverne ved koranskolen desuden blev straffet ved at skulle indtage ubehagelige stillinger over længere tid.

De fem dage med optagelser afslørede mere end tyve tilfælde af mishandling.

For næsten to måneder siden blev Hossein arresteret, og det er i forbindelse med at han nu skal fremstilles for retten, at detaljerne i sagen kommer for en dag.

Den måske mest chokkerende oplysning er at forældrene var på det rene med at imamen straffede deres børn hårdt fysisk, men at de ikke havde vist tegn til at have noget imod det.

En af fædrene siger at «så længe det ikke sætter mærker, er alt i orden».

Efterforskningen afslører også opdragelsesmetoderne hos mange familier fra Bangladesh. Efterforskningsdommeren fremhæver hvordan de unge ofre «kun på skolen mødte voksenpersoner som var i stand til at forstå deres lidelser».

Hossein kunne da heller ikke forstå, hvad galt han havde gjort, da politiet kom for at arrestere ham.

Også da hans advokat Roberto Baglioni forsøgte at forklare anklagerne […] virkede han først vantro: «Hvis de ikke læste, straffede jeg dem. I mit hjemland gør vi det sådan, jeg vidste ikke at det var en forbrydelse her.»

Hossein havde ikke været koranlærer længe, da han blev arresteret, men hans 20 år gamle forgænger Ahmed Junayed taget i betragtning var det fra asken til ilden for børnene. Junayed havde også været truende og voldelig, men blev erstattet fordi Italien for nylig udviste ham som en fare for samfundet og returnerede ham til Bangladesh. Den 20-årige havde blandt andet spredt antisemitisk propaganda, og havde billeder af Hitler på sin Facebook-væg.

Hossein, som for tiden sidder i husarrest efter tyve dages varetægtsfængsling siger nu, at han beder om undskyldning for volden og truslerne. Det var galt, og det skal ikke gentage sig, forsikrer imamen, som nok ikke har lysten til en tur til hjemlandet i et deportationsfly.

Det bor 17.000 personer med ophav i Bangladesh i regionen Veneto, hvor Padova ligger. Sagen med koranskolen der til bys er pinlig for hele diasporaen. Det bliver pludselig tydeligt at den ikke hører hjemme i Italien.

 

ANNONSE