Kunstbilde

Sannsynligvis kopi/verkstedreplikk etter Pieter Brueghel den eldre (c.1530–1569), muligens utført av Pieter Brueghel den yngre (1564–1638).
Olje på tre, 116 x 160 cm, Kunsthistorisches Museum, Wien.

Beretningen om Barnemordet i Bethlehem finner vi bare i evangeliet etter Matthaeus, 2,12-16 (DNB 1930):

Og da de (vise menn) var blitt varslet av Gud i en drøm at de ikke skulde vende tilbake til Herodes, drog de en annen vei bort til sitt land. Men da de hadde draget bort, se, da åpenbarer Herrens engel sig i en drøm for Josef og sier: Stå op, ta barnet og dets mor og fly til Egypten, og bli der inntil jeg sier dig til! for Herodes vil søke efter barnet for å drepe det. Da stod han op og tok barnet og dets mor om natten og drog bort til Egypten, og han blev der til Herodes’ død, forat det skulde opfylles som er talt av Herren ved profeten, som sier: Fra Egypten kalte jeg min sønn. Da Herodes nu så at han var blitt narret av vismennene, blev han meget vred, og han sendte bud og lot drepe alle de guttebarn som var i Betlehem og alt landet deromkring, fra to år og derunder, efter den tid han nøie hadde utspurt av vismennene.

Kunstneren har lagt hendelsen til sitt eget land og sin egen samtid. PÅ den tid var Nederlandene en spansk provins, og barnemorderne er fremstilt som spanske soldater. Det skal bemerkes at selv om hverken Flavius Josephus, som ellers beretter detaljert om Herodes’ ugjerninger,  eller andre kilder har noe å fortelle om barnemordene. Men historien kan fortelle at Herodes den store aldri nølte med å rydde av veien personer han oppfattet som trusler mot sin egen makt, om det så var hans egen familie. Så det er ikke utenkelig at han kan ha beordret noe slikt.

En annen versjon av bildet finner vi i The Royal Collection, Windsor Castle.

Dessverre er dette bildet, ansett som en autentisk Brueghel den eldre, blitt “korrigert” av en annen hånd, barnemordene har blitt endret og overmalt. Så det hele har blitt en plyndring i stedet for en massakre.

ANNONSE

Læs også

Læs også