Kopierede/fra hoften

Der har været meget diskussion omkring videoen, hvor man efter alt at dømme ser den norske turist Maren Ueland få skåret hovedet af med en stor kniv. Personligt bryder jeg mig ikke om at se den slags, og bortset fra enkelte Islamisk Stat propaganda-videoer har jeg ikke set den type videoer i flere år. Jeg vil umiddelbart tro, at det kan gøre én afstumpet at eksponere sig selv for grafisk vold i rå mængder. Eller som Nietzsche formulerede det: “Den der kæmper mod uhyrer må se til, at han ikke selv bliver et uhyre. Og når du længe kigger i en afgrund, kigger afgrunden også ind i dig selv.”

Jeg valgte dog at se videoen med Maren Ueland to gange (Maren Ueland blev dræbt sammen med danskeren Louisa Vesterager Jespersen / Louisa Jespersen). Først uden lyd (hvad jeg vil anbefale) og siden med lyd. Det gjorde jeg af professionelle årsager, da jeg i mere end 15 år har beskæftiget mig med islam og terror som skribent. Hvis man vil se videoen af andre årsager end de rent professionelle, vil jeg ikke fordømme det. Det må være den enkeltes frie valg. Taget på baggrund af personlig overbevisning og ud fra personlige præferencer.

Jeg bryder mig slet ikke om, at politi og myndigheder vil bestemme, hvad danskere linker til på Facebook. Når det er sagt, er det korrekt, at spredning af videoen sandsynligvis hjælper Islamisk Stat og andre islamiske terrororganisationers sag. Terroristerne i Marokko optog jo i hvert fald videoen med det formål at få den spredt. Her var terroristerne helt på linje med deres profet Muhammed i forhold til ønsket om at sprede rædsel i hjerterne på de vantro.

ANNONSE

Når det er sagt, fungerer videoen imidlertid også som ikke bare dokumentation af islamisk terrorisme, men også som en advarsel i forhold til, hvilke personer vi lukker ind i Danmark og som en understregning af karakteren af de kræfter, som de sekulære vestlige demokratier er i krig med.

Uriasposten har videoen i to versioner som download, og så kan hver enkelt selv tage stilling til, hvorvidt man vil se videoen. Personligt ville jeg undlade at se den, hvis jeg ikke havde en specifik interesse i den. Men det må være op til den enkelte.

Se også
Dansk kvinde halshugget i Marokko 

ANNONSE