Nyt

På Åland, øgruppen midt imellem Sverige og Finland, har Røde Kors finansieret en afhandling skrevet af Gun Lindman og fire andre flygtningekoordinatorer. I afhandlingen hævdes det, at de mandlige kvoteflygtninge vil have en moské og at de føler sig «fængslet» på Åland uden finsk statsborgerskab og pas.

Rapporten er baseret på interviews med kvoteflygtninge, som kom til Åland i løbet af 2015 og 2016, sammen med «flygtingekoordinatoernes erfaringer»

Den kvalitative afhandling består af interviews med fem (5) mænd og fem (5) kvinder. Gun Lindman mener altså, at hendes afhandling, som er baseret på interviews med totalt ti mennesker, skal ligge til grund for en fremtidig indvandringspolitik.

Fra rapporten noterer de følgende udsagn fra de ti kvoteflygtninge:

– Vi kom til et europæisk land. Jeg føler mig som en fange, vi slipper ikke ud, jeg kan ikke vende tilbage til mit land, hvor folk taler mit sprog.

ANNONSE

– Uden statsborgerskab og et pas kan man ikke bevæge sig frit og føler sig spærret inde.

– Att vara utan ett pass känns som att sitta i fängelse.

– Vi er muslimer, men ikke terrorister som IS, det er en skillnad inte alla förstår. Därför finns rasism, men väldigt lite.

– Min lägenhet är kall, vi fryser och det är en gammal byggnad, det påverkar min hälsa.

– Jag förstår inte vad doktorn säger eller vilka rekommendationer han ger, jag vet inte vilka mediciner jag ska ta eller hur jag ska ta hand om mig själv.

Hvorfor tager Åland imod kvoteflygtninge, som faktisk ønsker at rejse tilbage til deres hjemland? Der blev også klaget over tandlægetjenester og mangel på tolke.

De muslimske kvinder kan bede i hjemmet, sagde de interviewede. Men for mændene er dette ikke godt nok. De vil have en moské.

– Det är viktigt för oss att utöva vår religion. Vi vill att det ska finnas en moské här.

Kvoteflygtningene var heller ikke tilfredse med den lokale befolknings kendskab til islam og krævede, at de lokale myndigheder skulle lære ålændingene om islam.

I udgangspunktet skulle afhandlingen omfatte alle kvoteflygtninge, der var kommet til Åland mellem 2008 og 2012, men bare 1 af 20 var interesseret i at deltage.

Der er for tiden 100 kvoteflygtninge på Åland og til efteråret kommer der yderligere 27 fordi Åland har bedt om at modtage flere. Man må antage at der følger en klækkelig statslig økonomisk betaling sammen med kvoteflygtningene til de lokale myndigheder på Åland. I Sverige har mange små samfund oplevet uhensigtsmæssige konsekvenser af at have mange migranter, når overførslerne slutter. Det er næppe anderledes for små finske (eller norske) lokalsamfund.

Ålands Nyheter

 

ANNONSE