Kopierede/fra hoften

Mansour Ahmed

Historien om “falangen”, som overtog Socialdemokraternas Ungdomsforbund i Skåne har elementer som peger på noget vigtigt: Det demokratiske samfund formår ikke at beskytte sig, når grupper slår sig sammen. Særligt venstrefløjen er sårbar, fordi den ideologisk har sympati for islam.

Falangen overtog SSU for fire år siden. Først nu er historien lækket til pressen, noget som tvang lederen, Mansour Ahmed, til at trække sig. Når historien først kommer ud indtræder helt andre regler. Så bliver det et spørgsmål om prestige. Men så længe det forbliver internt, kan de fortsætte. Mansour Ahmed

I machokulturen handler det om at bestemme. Derfor blev dagsordenen og reglerne for mødeafvikling til noget helt andet. Et middel til at skabe frygt:

– Bråket handlade inte ens om politik utan om arbetsordningen, om vad den säger om ombud och ersättare, om vem som får lov att rösta. Något som brukar ta två minuter att behandla, säger hon.

– Det här sättet gör folk rädda så att de inte vågar säga sin mening eller till och med slutar komma. Vilket därmed gör det lätt för falangen att bli omvald.

Ifølge Klara Twete er dette noget helt andet end de politiske konflikter, som har eksisteret længe indenfor SSU Skåne.

Twete har ut fra normale kriterier vanskeligt ved at forstå, at det er kulturen som bliver selve meningen. Her handler det om hvem, der får lov til at bestemme. Kun en gruppe må bestemme. De andre har bare at rette ind.

ANNONSE

– Debatterna kan vara hårda politiskt men då handlar det om argumentation. Man brukar ändå stötta varandra att våga ta plats. Här blir effekten precis tvärtom. 

Årsmötet blev så hotfullt och bråkigt att SSU-medlemmar ska ha gråtit i korridorerna.

Enligt rapporter som Kvällsposten tagit del av har hot, skrik och skrämsel som maktmetod använts av falangen sedan 2014.

– De uttrycker sig patriarkalt mot kvinnor och män som är homosexuella eller som är feminina snarare än macho. Det finns individer med uppdrag i partiet som jag är genuint rädd för, säger Klara Twete.

Enligt regionfullmäktigeledamoten har kvinnor med utländsk bakgrund som inte tillhört falangen varit särskilt drabbade.

Tidigare har Kvällsposten rapporterat att den styrande falangen bytt Internationalen, som av tradition sjungs i slutet av årskonferenserna, mot en sång på arabiska. Ett språk som mer än hälften av medlemmarna inte förstår.

Via sin Facebook-sida har SSU Skåne svarat:

“Att man inte sjöng Internationalen stämmer. Men bara för att många hade lämnat årsmötet innan avslut. Men att vi skulle ha ersatt Internationalen med en annan sång stämmer inte”.

Klara Twete har en annan bild.

– 2014 lämnade de rummet demonstrativt när andra sjöng Internationalen. Sedan ersatte de den. Det är så märkligt.

Kulturen, som fik lov til at brede sig og overtage den moderne feminiserede identitetspolitik, var ekstremt macho-orienteret. Macho-kulturen var selve meningen. Den, som ikke passede ind eller ville være med, blev tromlet over: Feminine gutter og homofile. Særligt vanskeligt havde piger med baggrund i udlandet det, som mændene selv. Det blev ikke accepteret at være moderne.

Det siger meget, at man i en socialdemokratisk organisation erstatter Internationale med en arabisk sang.

I Skåne ligger Malmø. Hvordan skal sossarna i fremtiden forhindre at nye svenskere overtager lokale organisationer indefra og sætter deres markante præg på dem? Hvordan vil socialdemokratiet overhovedet forholde sig til problemet demokrati kontra islam? Muslimer opfatter demokratiet som flertalsstyre. Her er der ingenting, der hedder minoriteters ret til at blive hørt. Når muslimer kommer i flertal vil de bestemme, og det kommer til at ske mere og mere.

Hvorfor har vi ikke haft en sådan presserende diskussion? Betyder det at man ikke ønsker at vide?

 

Intern film visar hur SSU-ordförande skriker tills möte stoppas: ”Så sjukt”

ANNONSE